Es Baluard du al Reina Sofia de Nova York el paisatge pictòric de Mallorca

L'institut espanyol acollirà l'exposició «Mallorcan Landscapes» de desset artistes

TW
0

F. MARÍ. Palma. Mallorca ha estat font d'ispiració de molts d'artistes forans que, captivats per la seva llum i pel seu paisatge, han trobat a l'Illa el seu espai artístic. Els pinzells de Hermen Anglada-Camarasa, Tito Cittadini, William Degouve de Nuncques, Santiago Rusiñol, o l'enyorat Joan Miró, són només una mostra del gran grup de pintors que trobaren el seu indret pictòric a Mallorca. Ara, el Museu d'Art Modern i Contemporani Es Baluard du les obres d'aquests artistes internacionals a l'altra punta de món. El Queen Sofia Spanish Institute de Nova York acollirà, a partir del 28 de novembre, una exposició sobre els artistes que plasmaren el paisatge de l'Illa entre el 1872 i 1934. Sota el títol Mallorcan Landscapes, la mostra reuneix un total de vint-i-dues obres de 17 pintors mallorquins, catalans i estrangers amb un nexe d'unió clar: Mallorca com a protagonista.

La mostra, organitzada per Es Baluard amb la col·laboració especial de la Conselleria de Turisme del Govern balear (Ibatur), s'articula en dos àmbits diferents. Una primera part que presenta 21 olis de pintors compresos des de finals del segle XIX fins als anys trenta del segle passat, i en la qual es recullen diversos estils pintòrics. La segona dóna a conèixer la figura de Joan Miró i la seva estreta vinculació amb l'Illa per mitjà de la Sèrie Mallorca, un conjunt d'obra gràfica formada per nou gravats que el geni català dedicà a la seva terra d'acollida.

Aquesta és la primera vegada que Es Baluard treu part del seu fons fora del centre per a una exposició individual. «El Queen Sofia Institute ens féu aquesta petició en conèixer el fons», explicà ahir la directora del centre, Marie-Claire Uberquoi, que explicà que aquesta mostra «reuneix un capítol molt important de la història artística de les Illes Balears». Les obres que estaran a la ciutat dels gratacels fins al proper febrer, fan part de la col·lecció permanent del centre museístic.

El recorregut artístic que es podrà veure a Nova York s'inicia amb tres obres d'Antoni Ribas, Ricard Anckermann i Francesc Rosselló, que reflecteixen el període previ a l'arribada del modernisme a l'Illa. El viatge pel paisatge mallorquí continua amb els dibuixos de Santiago Rusiñol, Joaquim Mir i William Degouve de Nuncques, artífex de la introducció del modernisme i del simbolisme. El repàs també inclou peces d'Anglada-Camarasa i de Joaquim Sorolla. Eliseu Meifrèn, Sebastià Junyer, Tito Cittadini, Francisco Bernareggi, Joan Antoni Fuster, Cristòfol Pizà i Llorenç Cerdà, que són altres dels artistes que en fan part. Les obres d'aquest darrer grup posen de manifest la producció artística de principis del s.XX, caracteritzada pel lideratge d'Anglada. Els gravats de Miró clouran aquesta exposició, que durà la bellesa del paisatge illenc fins als EUA.