Víctimes de l'Holocaust reben un homenatge als Príncep d'Astúries

Al Gore i Michael Shumacher, els més populars durant l'entrega

TW
0

Ahir va tenir lloc, al teatre Campoamor d'Oviedo, la cerimònia de la XXVII edició dels premis Príncep d'Astúries, presidida per Felip de Borbó i Letizia Ortiz. El príncep manifestà que els guardonats són un exemple que «es pot conviure en la diferència» i considerar «la seva pròpia diversitat com una font d'enriquiment mutu». La cerimònia estigué marcada per l'emoció aportada per la presència d'una desena de supervivents dels camps d'extermini nazis al costat dels responsables del Museu de l'Holocaust de Jerusalem, premi de la Concòrdia. Units en una abraçada sobre l'escenari del teatre Campoamor, es van sumar a l'homenatge que, amb un minut de silenci emocionat, el public reté als sis milions de víctimes del genocidi nazi.

Durant la cerimònia, seguida des de la llotja d'honor del teatre Campoamor per la reina Sofia, l'escriptor israelià Amos Oz, premi de les Lletres, cità els europeus a deixar d'elegir entre Israel o Palestina i a posicionar-se en favor de la pau, donada la seva «responsabilitat» en el conflicte araboisraelià. L'exvicepresident dels Estats Units Al Gore (premi de Cooperació Internacional) comparà la violència exercida sobre la terra amb l'Holocaust. Per a ell, el canvi climàtic és una «veritat» científica sobre la qual reclamà «consens» per conscienciar la societat. Per la seva part, el president del Museu de l'Holocaust de Jerusalem, Avner Shalev, demanà la col·laboració de «tota la humanitat» en la lluita contra la maldat i contra els qui han decidit seguir el camí dels nazis.

Els únics premiats absents a la cerimònia d'ahir a la tarda foren el músic Bob Dylan (Arts), del qual el príncep Felip en destacà «la seva sensibilitat i la fortalesa dels seus sons», i el sociòleg britànic Ralf Dahrendorf (Ciències Socials), convalescent d'una operació. El seu guardó fou recollit per la seva esposa, Christianne. També reberen la seva distinció les revistes científiques Nature i Science (que comparteixen el premi de Comunicació i Humanitats), els biòlegs Ginés Morata i Peter Lawrence (premi d'Investigació) i l'heptacampió del món de Fórmula 1, Michael Schumacher (premi d'Esports).