Pons reivindica el modernisme illenc com a pare del s.XX literari

Els Octubre enfoquen la mirada cap a Palestina i el Pròxim Orient

TW
0

Els congressos dels premis Octubre travessaren ahir el seu equador. Només queda la jornada d'avui i el misteri de saber qui agafarà el relleu en el palmarès dels diferents premis. Serà dissabte, en una cerimònia diferent que tindrà com a escenari principal la seu d'Acció Cultural del País Valencià i una cerimònia diferent respecte a la d'altres anys. L'homenatjat d'honor serà Lluís Llach i s'especula amb la presència d'una nodrida representació de la classe política insular.

A l'espera d'aquest moment, els mallorquins continuen desfilant pels diferents congressos i ahir fou el torn de la professora Margalida Tomàs que participà a l'Encontre d'Escriptors va haver d'explicar les particularitats de la Renaixença a Mallorca, després que el peculiar cas del segle XVIII a Menorca fos exposat per la professora Maria Paredes en la seva intervenció de dimecres horabaixa. Tomàs posà damunt la taula la necessitat d'obrir noves vies d'investigació sobre el moviment i que aquestes se centrin «en aspectes com la qüestió del model de llengua literària» o el perquè «a la renaixença illenca hi ha tants de protagonistes que són xuetes».

Per la seva banda, Damià Pons participà en la sessió d'horabaixa de l'Encontre d'Escriptors i féu una fèrria defensa de la importància del modernisme literari illenc com a «pare d'un segle XX molt potent, amb escriptors importantíssims, malgrat les adversitats d'una guerra civil i d'una postguerra». «El gran pare fou el modernisme i no les vacil·lacions de la Renaixença». Pons centrà la seva intervenció en els models de Miquel dels Sants Oliver i Gabriel Alomar i en la gran modernitat que suposà fundar «el mallorquinisme polític». El Congrés de Periodisme dirigí la mirada a Palestina i a l'Orient Mitjà en una de les jornades més exitoses d'aquesta edició. Queda la traca final. I el veredicte.