Antich pot aturar avui l'entrada balear al Ramon Llull en la reunió amb Carod

El president sospesava ahir retardar la reincorporació del Govern a la institució catalana

Antich anuncià el reingrés de Balears al Ramon Llull dimecres passat a la Fira de Frankfurt.

TW
0

El president Francesc Antich podria ajornar o paralitzar l'entrada del seu Executiu a l'Institut Ramon Llull durant la reunió que mantindrà avui amb el vicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira, segons afirmaren ahir fonts del Consolat. El reingrés del Govern a la institució catalana és una de les qüestions que aquest matí han de debatre els dos dirigents.Sembla que la declaració que Antich realizà dimecres a la Fira de Frankfurt, anunciant de manera formal el retorn illenc a l'IRL, no hauria estat en ferm.Segons les fonts, hi podria haver algunes reticències dins l'Executiu que presideix Antich, però no es descarta que els problemes tenguin també el seu origen en les competències que s'haurien de repartir en cada Govern.

Així mateix, cal destacar que l'entrada de les Illes Balears a la institució catalana fou una proposta del Bloc que varen assumir per escrit tots els parttits del Pacte de Govern. Dijous passat el secretari general del PSM, Gabriel Barceló, confirmà a aquest diari que havia mantingut reunions amb el director de l'IRL, Josep Bargalló, i que preveien l'entrada del Govern balear al Llull el proper mes de gener. Barceló també assegurà que es crearia una direcció adjunta que seria gestionada des de les Balears i que disposaria d'una dotació pressupostària. A més, l'Institut Ramon Llull tendria una seu pròpia a Palma i, presumiblement, seria encapçalada pel filòleg eivissenc Isidor Marí.

Per la seva banda, Josep Lluís Carod-Rovira té intencions diferents de les que podria maniefstar avui Antich. «A mi m'agradaria molt que demà "avui per al lector" poguéssim anunciar que hi ha un acord pel qual el Govern balear torna al Llull», assenyalà el president del Ramoll Llull, que també afegí que és important que ambdós governs siguin capaços de «trobar els mecanismes per establir un calendari perquè en un termini breu el Llull sigui tant del Govern balear com del Govern de Catalunya».Aquest reingrés, però, suposaria canviar els estatuts de la institució, cosa que segons Carod-Rovira no és cap problema. Tant si hi entra Andorra com les Illes Balears, «això podria requerir un canvi en profunditat de les estructures legals del Llull». «El reingrés s'ha de fer en les condicions que mútuament acordem, tenint en compte que des del moment en què es va fundar el Llull fins ara hi ha hagut canvis molt importants», indicà Carod-Rovira en relació amb el canvi d'estatuts.