Quan faltaven encara dos dies per a la clausura oficial de la Fira del Llibre de Frankfurt, les desset empreses editores de les Balears feren ahir les maletes per tornar cap a casa. Per la majoria, aquesta ha estat la primera vegada que visitaven la mostra literària més gran del món, però bona part assegura que de l'eixida n'han atret el resultat previst.
La feina dels editors s'ha convertit aquests dies en una cursa constant cap a l'encontre d'una reunió fixada ja des de Mallorca o una presentació a qualque editoral interessant. Els resultats finals de tot això no són immediats. «Tal vegada haurem d'esperar un any o més per veure'n el resultat final», que es traduirà a la impremta, apuntava Gracià Sánchez d'El Gall Editor. De la mateixa manera es postulà Antoni Xumet d'El Salobre, qui matisà que ara estam «sembrant» una llavor que més endavant pot donar fruit.
L'aprenentatge ha estat una altra de les premisses sota les quals els editors illencs han acudit a la cita. Miquel Font, de l'Editorial Miquel Font, assegurava que malgrat fer 21 anys que són presents a la Fira de Frankfurt, «nosaltres venim a conèixer coses noves i veure com altres empreses venen el producte». Així mateix, Font apuntà que «hem vingut aquí amb un programa d'activitats establert, i la nostra feina en part ha estat condicionada per aquest programa». Altres també han aconseguit tancar alguns serrells per a futurs produccions. Aquest ha estat el cas dels responsables de l'Editorial Moll, que dimecres parlaren amb una empresa de Grècia per a la traducció d'un llibre sobre jardineria mediterrània i que, a més, mantingueren reunions amb un seguit d'editors alemanys especialitzats en literatura infantil i juvenil.
El món del còmic illenc també ha treballat de valent aquests dies. Així, Sebastià Marí de l'Inrevés comentà que han iniciat una campanya per implantar el Maus com a unitat didàctica. Maria Muntaner, de Lleonard Muntaner, estava ahir retuda després de tantes passejades pels passadissos de la fira. Encara que és la primera vegada que visiten la Fira, assegurà que ha aprofitat l'oportunitat per «establir contactes de tu a tu amb empreses que ja ens havíem posat en contacte a través d'internet». A més, han iniciat contactes amb la italiana Adelfi i dues editorial franceses més pel que fa a la compra de drets de determinats llibres
El resultat final de tot això no es pot augurar encara, caldrà esperar mesos per veure si aquesta gran sortida literària s'ha materialitzat amb accions concretes o quedarà tan sols en una mostra cultural del que som o del que podríem arribar a ser.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.