Sebastià Serra parla de les Balears en un llibre sobre cultura catalana

El president de l'IEB estudia les transformacions que el turisme de masses provoca a l'arxipèlag

TW
0

El llibre Kataloniens Rückkehr nach Europa 1976-2006, publicat a Berlín i promogut per l'Institut Ramon Llull, fa una revisió de quina ha estat l'evolució dels Països Catalans els darrers anys. A l'obra hi han participat experts no sols locals sinó també alemanys.Dividit en sis parts, el llibre tracta temes diversos, com la política, la literatura, la cultura o l'economia. Mitjançant articles o entrevistes, l'estudi es converteix en una plataforma d'expressió, on persones tan desctacades com Isidor Marí i Mayants, Jordi Pujol, Bernat Joan Marí, Carme Riera, Lluís Llach, Ferran Adrià o Sebastià Serra, parlen de l'evolució dels Països Catalans.

Serra, historiador i president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, participa en el llibre amb l'article La transformació de les Illes Balears, on assegura que durant «el període comprès entre 1976 i 2006 s'han produït tota una sèrie de grans transformacions econòmiques, socials, culturals i polítiques a les Illes Balears, que han desdibuixat la visió més arcaica o tradicional» de l'arxipèlag.

Incidint que potser «el més significatiu» hagi estat «l'evolució de l'arribada del nombre de turistes», Serra fa referència a com el turisme ha transformat l'economia illenca. Aquesta ha passat, de basar-se en l'agricultura i en la indústria a «una terciarització de la mateixa, en la qual el sector turístic i de la construcció tindran un marcat protagonisme».Sebastià Serra aporta també dades amb les quals queden patents les conclusions exposades amb el seu article i en el qual es veuen les conseqüències diverses, també «socials, culturals i polítiques», d'aquest turisme de masses.