Antologia de Texts posa en dubte algunes veritats històriques de l'Illa

Ramon Rosselló explica l'autèntic origen de la bandera de Mallorca

TW
0
M.BONNIN. Palma. El lloc de naixement de Cristòfol Colom, la producció i consum d'oli, el cultiu de tabac o les germanes Gilart, que foren brodadores de la Casa Reial, són els protagonistes d'una part de la història de l'illa de Mallorca. L'historiador Ramon Rosselló Vaquer dóna llum damunt d'aquests temes i molts d'altres en l'Antologia de texts, publicada recentment per l'editorial El Far, en la col·lecció Una Bella Història.

L'historiador felanitxer veu així editades algunes de les investigacions que, tal com diu el pròleg de Tomàs Vibot, per una raó o l'altra no varen tenir el ressò que es mereixien quan es publicaren per primera vegada.

Rosselló dedica en aquest llibre alguns capítols a la història més local, sobretot del seu poble i comarca. Tot i això, també tracta temes que abasten tota l'Illa. Alguns d'ells dedicats a desmuntar algunes de les veritats més oficials. Fa així gala de la independència d'un historiador que es basa, a l'hora de fer els seus escrits, en els documents estudiats durant les hores passades als arxius municipals.

Una d'aquestes és la de la història de la bandera mallorquina. Fets com el que hi aparegui el color morat envoltant el castell, en lloc del blau del mar, com seria més lògic, l'atribueix a equivocacions que han donat lloc a mentides que ara es mostren com a veritats històriques. Així, basant-se en la documentació recopilada, demostra que Benet Pons i Fàbregas, arxiver de Palma a principis de s.XX, passà per damunt de totes les normes heràldiques i donà lloc a una bandera, la que utilitzem avui, gens fidel a la que el rei Sanxo atribuí a l'Illa el 1312.

Amb 1.000 exemplars editats, aquesta petita mostra de la feina d'un dels historiadors més prolífics de les Illes es basa tota en la recerca a través de manuscrits i arxius.