El castellà torna als Ciutat de Palma en forma de premi de crítica literària

Araújo: «No hi haurà consens si no tornen els premis de poesia i narrativa en castellà»

Imatge de la gala dels premis Ciutat de Palma d'enguany.

TW
0

Els premis Ciutat de Palma inclouran un guardó bilingüe de crítica literària dedicat a Camilo José Cela. Aquesta proposta arribà ahir de la mà d'Eberhard Grosske, segon tinent de batle i regidor de benestar social, participació i cultura, a la junta de portaveus, que ara se l'estudiaran. Al nou guardó, s'hi sumarà la creació d'uns altres premis aliens als Ciutat de Palma de foment de la creació literària dels ciutadans, que tendran una dotació per separat en català i en castellà. Segons afirmà ahir a aquest diari Eberhard Grosske, la creació d'aquests premis és «un efecte col·lateral de la ferida oberta pel Partit Popular el 2003», quan instaurà els Ciutat de Palma en castellà.

Així doncs, la nova iniciativa és un «intent de cercar una fórmula de consens i satisfer totes les sensibilitats polítiques». I afegí que la creació d'aquests guardons demostra que la decisió de suprimir els premis en castellà a principis de legislatura «no fou un acte de castellanofòbia». Tot i això, apuntà Grosske, la seva proposta no és només una resposta a la polèmica creada pel Partit Popular.El pacte de governabilitat ja incloïa el compromís de revisar aquests premis literaris. Amb aquesta iniciativa, a més a més, es passa a fomentar un gènere sovint marginal com és el de la crítica.

De la seva banda, Rogelio Araújo, portaveu del grup popular i regidor de Cultura en la passada legislatura, manifestà el seu desacord que es creïn uns premis en castellà al marge dels ciutat de Palma, ja que suposa un «tractament de segona categoria» a la llengua en qüestió. A més a més, anuncià que no s'arribarà a un consens fins que no es tornin a introduir els guardons de poesia i de narrativa en el palmarès, els quals en els quatre anys de govern del PP «ja havien arrelat».Tot i això, Araújo es mostrà «content per la creació d'uns premis de crítica literària dedicats a la figura de Camilo José Cela», i apuntà que el seu grup encara ha d'estudiar les dues propostes.

La idea de la creació d'aquests nous guardons es presenta per part de l'equip de govern com una fórmula «imaginativa, que no representa cap tipus de confrontació», segons un comunicat. Tot i les intencions, Grosske anuncià que se seguirà endavant amb la iniciativa, encara que la resta de grups polítics s'hi mostrin contraris. De fet, el segon tinent de batle no creu que s'arribi a un consens, ja que «el PP té ganes d'alimentar la guerra lingüística». Grosske dóna «les gràcies als populars» per haver-los fet reflexionar i així arribar a aquesta nova proposta, que assegura que es farà realitat.Per la seva banda, la regidora de Cultura, Nanda Ramon, que no era present a la junta de portaveus, manifestà el seu acord amb la creació dels nous premis i en el reconeixement de la figura de Cela. Justificà la inclusió del castellà pel fet que, en aquest gènere, són les dues llengües les que necessiten promoció.

Al marge dels Ciutat de Palma, Cort aprovà ahir la convocatòria de tres beques destinades a promoure el desenvolupament dels projectes d'investigació en les àrees de Ciències Naturals, Humanitats i Ciències Socials, i Cultura Popular. A més, la novetat és que la dotació econòmica d'aquestes beques es dobla i passa als sis mil euros. En la mateixa junta de govern també s'aprovaren les bases del Premi Ciutat de Palma d'arquitectura Guillem Sagrera. Aquest concurs és biennal i té un pressupost total de divuit mil euros.