Sis historiadors recorren l'Illa per donar a conèixer el Regne de Mallorca

Les conferències es realitzaran a set localitats en el marc de la Diada de Mallorca d'enguany

TW
0

M.M.RAYÓ. Palma.
Antoni Mas Forners inaugurà ahir vespre a l'Auditori d'Alcúdia el cicle de conferències De la Conquesta a la Corona. Mallorca segles XIII-XIV, en el marc dels actes de celebració de la Diada de Mallorca 2007. Aquesta fou la primera de les set conferències que es faran fins al dimarts 11 de setembre i que es portaran a terme a Vilafranca, Inca, Sant Llorenç des Cardassar, Algaida, Pollença i Petra.

A més d'Antoni Mas, els historiadors de la Universitat de les Illes Balears que participaran en aquestes xerrades seran Guillem Morro, Antoni Marimon, Gabriel Ensenyat, Pere Salas i Maria Barceló. Tots ells parlaran de la història de Mallorca a partir de la conquesta i de les seves conseqüències des de les diferents perspectives en què cada un és expert. La intenció és, en aquest sentit, donar una visió el més àmplia possible de la història del Regne de Mallorca. Així, Marimon se centrarà el proper dia 5 a explicar el que fou aquest regnat i les seves principals característiques com a entitat política ja que creu necessari «reivindicar-lo com a Estat». Segons va explicar aquest historiador «el Regne de Mallorca, format a partir de la conquesta, se sentia part d'un projecte més important, més gran. Els mallorquins es consideraven ciutadans d'una sola nació, units per una sola llengua: la catalana, i això es veu a la documentació de l'època existent i a la que els investigadors hem tingut accés».

Marimon féu menció al procés de «destrucció» d'aquest Regne de Mallorca iniciat a principis dels segles XVIII, i al qual ajudaren fets com, entre d'altres, que les institucions començassin a utilitzar la llengua castellana.

Per la seva banda, Antoni Mas va centrar la seva conferència en els aspectes demogràfics i culturals de la conquesta i en la manera com l'arribada dels nous pobladors modificà la societat mallorquina del moment. L'historiador considera necessari fer més actes d'aquest tipus i, fins i tot, «produir més recursos, com ara documentals, que donin a conèixer una època que és transcendental en la nostra història», assegurà. Ambdós historiadors creuen que iniciatives d'aquest caire ajuden a entendre les bases de la societat mallorquina actual.