Espanya plora la mort de Francisco Umbral, premi Príncep d'Astúries

L'escriptor finà als 72 anys d'edat d'una insuficiència respiratòria

TW
0

L'escriptor i articulista Francisco Umbral, una de les figures literàries més rellevant de les darreres dècades a Espanya, morí la matinada de dimarts als 72 anys a conseqüència d'una insuficiència respiratòria a l'hospital Montepríncipe de Boadilla del Monte (Madrid).Autor d'un centenar de llibres, la carrera literària de Francisco Umbral (Madrid, 1935) va rebre nombrosos reconeixements, entre els quals destaca el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres al 1996 i el Premi Cervantes del 2000. El literat morí a les 02.30 hores després de sofrir una insuficiència respiratòria aguda i una aturada cardiorrespiratòria, segons informaren en un comunicat els metges que el varen atendre. La salut de l'escriptor es va deteriorar el 2003 i l'agost d'aquell any hagué de ser hospitalitzat per una pneumònia derivada d'una operació intestinal. El mes anterior li havia estat extirpat una part del còlon. Les restes mortals de l'escriptor foren incinerades ahir mateix al cementeri de La Almudena de Madrid i les seves cendres reposaran al costat del seu fill, que va morir en la infantesa i al qual va dedicar el seu llibre Mortal i rosa.

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, envià un telegrama de condol per la «dolorosa pèrdua», que «deixa un profund buit en la literatura espanyola» «Va saber guanyar-se l'estima i l'admiració de successives generacions d'espanyols gràcies a la seva extraordinària habilitat per transmetre passió en tot el que feia». LaFamília Reial espanyola també envià senyals de condol a la família, i el duc de Lugo, Jaime de Marichalar acudí a la clínica madrilenya. També es personà per donar el condol el president del PP, Mariano Rajoy, qui mostrà la seva «enorme pena» per la mort d'una «de les grans figures dels darrers 50 anys a Espanya».

A Mallorca, l'escriptor Baltasar Porcel qualificà el treball del Francisco Umbral articulista com «el millor en mig segle» i es mostrà més interessat per la seva «forma més que el fons». Porcel confessà que no llegeix les columnes dels diaris, («si em paguessin encara»), tot i que advertí que Umbral és «una altra cosa». «Gran columnista en llengua castellana, el millor en mig segle» del qual ha destacat la seva «gran capacitat de crear idioma ple de colors i moviment», tot i que «era un home de manera però no d'idees, tot i que les feia servir». Porcel destacà en especial la seva tasca com a escriptor de columnes i dietaris més que novel·lista: «No va escriure novel·les de primera magnitud perquè era molt subjectiu, era incapaç d'objectivitzar un personatge». Les publicacions digitals catalanes no se'n feren ressó ahir del traspàs. Just a la web del Lobby per la Independència es definí Umbral com a un escriptor «ultraespanyolista i nostàlgic de les velles glòries de l'imperi espanyol» que «ha publicat durant anys centenars d'articles on ha sembrat el seu odi racista, els seus prejudicis i la seva etnocèntria castellana contra no tan sols la llengua catalana, sinó també el basc i el gallec».