«Les noves tendències són modes creades per les multinacionals»

Pep Sala parla, a la Universitat Catalana d'Estiu, de la realitat musical

TW
0

Pep Sala, qui fou líder del grup Sau, reflexiona des de Prada (on oferí un concert en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu) sobre la música en català. Psicòleg de formació, Sala també va estudiar música a Londres, ciutat que considera la seva segona casa musical. El 1984 va fundar l'Escola d'Estudis Musicals a Vic. L'any 1986, però, canvià de rumb en conèixer Carles Sabater. Junts fundaren Sau, un dels principals grups de rock dels Països Catalans. Sala ha estat el compositor i colletrista de totes les cançons del grup, que s'han convertit en himnes per moltes generacions. Després de la mort de Sabater i la consegüent desaparició de Sau, ha continuat la seva carrera en solitari amb un gran èxit. Alhora ha engegat altres projectes de producció, bandes sonores i moltes coses més. Sala manifestà la seva dificultat per venir a tocar a Mallorca, de la qual confessà «estar-ne enamorat».

—Ha costat a Pep Sala aconseguir una veu pròpia, o continua sent una part de Sau? 
—Sempre se'm vincularà a Sau. És una llosa enorme, però una llosa de molt bon portar. Estic molt orgullós d'haver-ho fet i, a més, és probablement el més important de la meva vida. Però, al cap i a la fi, ara continuu fent cançons, que és el que jo vull fer i del que vull viure. M'està molt bé ser en Pep Sala de Sau i no en renegaré mai.

—Quins projectes teniu? 
—Ara estam acabant la gira Un petit moment de dubte, començada a Figueres el desembre passat i que acabarem probablement aquest pròxim desembre. Vull començar un projecte nou, però abans necessit descansar. A banda de les meves produccions, faig música per a altra gent. Ara mateix faig les sintonies de Com Ràdio, també unes músiques per a dibuixos animats, per a una performance amb un pintor japonès...En haver descansat trauré un altre disc.

—Com creis que està el panorama discogràfic en català? 
—En coma. Però no només el català, sinó a l'àmbit mundial. Amb l'internet la gent es baixa la música gratis i això enfonsa les discogràfiques. Però el fet de fer música en català encara ho empitjora, perquè, a més, és una llengua minoritària. Però, tot i tants d'entrebancs, es fa molt bona música en català.

—Hi ha una manca d'oferta del que són les noves tendències en la nostra llengua?
—Les tendències són modes creades per les multinacionals, i no crec que s'hagin de seguir. Es tracta de fer música ben feta i fer cançons bones. És millor no seguir les modes. Jo escolt músiques noves que es fan i consider que hi ha un molt bon nivell. Ara bé, hi ha una gran dificultat per editar i això dificulta que les músiques surtin a la llum.