TW
0

Vista l'escasssa programació teatral d'aquests dies d'estiu a Palma, Morgana Teatre ha decidit posar fil a l'agulla i, des d'avui i fins al 2 de setembre, ofereix a la Sala Mozart de l'Auditòrium un clàssic de la dramatúrgia com és la representació d'Edip Rei, obra original de Sòfocles adaptada pel director de la companyia, Joan Enric Ramon Balcells.

Per fer-ho, Morgana Teatre n'ha respectat acuradament el text original. Tal com recalca el director del muntatge, «si una obra és un clàssic és precisament perquè el text és bo i, per tant, no cal canviar-ne res.». Tot i això, Morgana Teatre dóna una visió «més moderna» de la posada en escena, del llenguatge i del ritme, a fi que l'obra resulti atractiva als espectadors.

Edip rei es representarà fins al setembre a l'Auditòrium en llengua castellana, tot i que Morgana n'ha preparat també la versió en català, que tornarà a portar a la Sala Mozart a partir del novembre, quan n'oferirà, a més, sessions matinals per als instituts.

Entre els actors hi podem trobar cares ben conegudes, ja que sis dels vuit intèrprets participen també en la telenovel·la d'IB3, Laberint de passions. Alejandra Arbines, Tomeu Bosch, Maite Ferrer, Jaume Fuster, Lydia Miranda, Xisco Ródenes, Pedro Victory i la col·laboració especial de Manel Barceló donaran vida a aquesta recaragolada història que juga amb el destí fixat del seu protagonista, Edip, que tal com preveia l'oracle de Delfos, i sense ser-ne conscient, acaba matant el seu pare i casant-se amb la seva mare.

Amb orígens a la Universitat de les Illes Balears (UIB) l'any 2001, Morgana Teatre és una companyia que ha anat creixent, i una prova d'això segons el seu director, és «que cada vegada hi ha més actors interessats a treballar amb nosaltres». El fet de triar obres clàssiques, continua, «és un atractiu per als actors, ja que estudiar els clàssics és una part molt important de la seva formació».

Edip rei s'estrena avui a l'Auditòrium, en unes dates en què la programació teatral és mínima. Segons Ramon, el fet de representar l'obra en castellà és també per atraure un turisme nacional molt present a la ciutat de Palma: «Mallorca és una illa que rep molts de turistes i una manera de demostrar que no és un turisme de sol i platja és oferir-los una progrmació cultural i de qualitat».

Producció contínua  

Aquesta és la tercera obra que la companyia Morgana Teatre, sense rebre cap subvenció de les administracions, estrena aquesta temporada. Després de Don Juan Tenorio (a final de 2006) i La Celestina (per març de 2007) ara ataquen amb aquest altre clàssic. «La nostra única manera de sobreviure és el públic, ningú no ens ajuda, però encara hi som. Podríem queixar-nos-en i amenaçar, però preferim fer teatre», conclou Ramon.