Produccions de Ferro porta al teatre la novel·la de Miquel Mestre, «Cos de dona»

Cristina Cervià és la directora del muntatge i Agnès Llobet, la protagonista

TW
0

Produccions de Ferro estrenarà a final d'estiu sobre els escenaris mallorquins l'adaptació teatral de la novel·la Cos de dona, de l'artanenc Miquel Mestre. L'obra, que es presentarà amb el mateix títol, és dirigida per Cristina Cervià i l'actriu Agnès Llobet és l'única protagonista del muntatge, plantejat en format de monòleg.

Cos de dona és la història de la filla d'una casa noble d'Artà de finals del segle XVIII que és enviada contra la seva voluntat a un convent de Palma. Per diverses circumstàncies, coneix un militar de l'exèrcit espanyol casat de qui s'enamora perdudament, fins al punt que fugen plegats. L'intent d'allunyar-se per començar una vida junts es veu truncat poc després perquè els apleguen en plena fugida. Com a càstig, la novícia és condemnada a viure reclosa la resta de la seva vida en una cel·la del convent, on dedica el seu temps a la reflexió i al record.

La dramatúrgia del muntatge ha estat feina de l'actriu i de la directora, inmerses en un «procés de creació constant» amb la voluntat d'incidir en la història d'amor i, d'altra banda, de destacar la capacitat de la protagonista de ser fidel als propis actes i sentiments al llarg dels anys. Per a la construcció de la dramatúrgia, com explicà Cervià, «s'han destacat els elements més teatralitzables del text original», alhora que s'han introduït salts en el temps narratiu que permeten enfrontar les dues edats de la protagonista i, per tant, també els dos caràcters que la defineixen. «Hem fet molta feina de creació del meu personatge», comentà la jove Agnès Llobet. A parer seu, una de les claus de l'obra és el viatge entre el «present d'una dona que malgrat la penúria, el presidi i l'amargor que viu, mai no renega dels seus actes» i el passat d'una novícia que «troba l'únic al·licient de la vida en la fugida amb Manel, un militar espanyol casat».

La pintora Margalida Munar ha estat l'encarregada de dissenyar el decorat, que tot i ser «molt auster», segons Cervià, permet recrear la cel·la presó en la qual es troba la protagonista durant tota l'obra i alhora, a partir de jocs de llums, simular altres espais.

Petits efectes sonors acompanyaran l'actriu per afegir un major realisme a aquesta història, en la qual s'explora el món interior d'una dona abocada a la servitud espiritual, que de sobte es deixa guiar pels impulsos de l'amor.

Cos de dona es presentarà dia primer de setembre al Teatre Municipal d'Artà i, a finals del mateix mes, s'escenificarà en el marc de la Fira de Teatre de Manacor.