La volta a Mallorca transcorre de festa en festa a les nits d'estiu

La música en català i els anys 70 i 80 són els reis de les revetles

TW
0

Sant Joan, Sant Jaume, Sant Roc i la Mare de Déu d'Agost. Els patrons i patrones dels pobles de Mallorca marquen el calendari i l'itinerari a seguir per les festes d'estiu arreu de l'Illa. És la ruta per les revetles d'estiu. Però, què és una revetla? segons la web mallorcaverbenatour.org, una revetlla és una «vetllada de ball, múscia i altres diversions, que es passa a l'aire lliure en les nits d'estiu». Des de l'any 2005 aquesta pàgina penjada a la xarxa recull l'agenda de les festes, els fòrums dels assistents i les seves fotos. Però sobretot és coneguda pel seu concurs, que premia qui més festes majors recorre en tot l'estiu. En aquest particular tour mallorquí, les etapes són les festes, i les més dures, les de muntanya, són entre setmana i puntuen doble. Les regles són senzilles i l'únic dopatge (provoca l'expulsió) és el de demanar punts fraudulents. Res a veure amb d'altres tours per ventura més coneguts. Tothom que ho vulgui hi pot participar. Basta a registrar-se a la web i demostrar que s'ha anat a la festa de torn del dia en qüestió, amb una foto. En Potti fou el primer guanyador del concurs, el 2005: «Em va tocar un sopar per a dues persones en un restaurant, però la mateixa setmana del premi, justament canvià de propietaris i no hi vaig poder anar», explica. De fet, l'important, per tòpic que pugui parèixer, és participar.

Sense gent no hi ha festa, però sense músics és difícil que algú vagi a la cita. Les nits â"també les matinadesâ" es refresquen amb ritmes que van des del revival dels anys setanta, fins a les actuacions de grups illencs de la nova fornada que, amb composicions pròpies, aconsegueixen que el públic coregi les seves tornades. Horris Kamoi, Pelucon Flowers o Soubastos són potser els noms del cartell que congreguen més gent. Es tracta de música jove que, més enllà de la mitjanit, deixa enrere les cadires de plàstic i el ball de saló que tot just fa un moment ocupaven la plaça.

En Tomeu, cantant de Soubastos i Espais Verds explica com començaren: «ens vam posar el nom d'Espais Verds, perquè vàrem néixer fa 10 anys, quan les Spice Girls tenien molt d'èxit i el nom s'assembla». Amb un ventall ample de cançons, entre el seu públic s'hi poden trobar des de grups de nins de deu anys fins a algun cabell blanc. Quan toca amb Soubastos, la cosa canvia, «és música més gamberra, per a la gent que a les 4.00 del dematí encara és a la plaça».

Amb un altre estil, el dj Joan Campos s'ha consolidat com el rei del ritme dels anys setanta. A les seves actuacions no hi falten el que per a ell són discos imprescindibles com el Saturday night fever que ballava Tony Manero ara fa 30 anys. I és que l'estil i la música retro tornen també a les revetles d'estiu, unes festes que, com els texans, mai han passat de moda.