L'excavació de Can Saura a Ciutadella treu a la llum una necròpolis

Les arqueòlogues ja hi han trobat dos esquelets

TW
0

LAURA PONS. Ciutadella.
Les obres de Can Saura, a Ciutadella, continuen sorprenent els seus exploradors. L'últim tram d'una de les sales de la planta baixa, que es començà a excavar ara fa tot just un mes, ha revelat una necròpolis que fou utilitzada durant un llarg període de temps. Les arqueòlogues responsables de l'excavació, María José León i Maribel Herranz, assenyalaren que han aparegut deu tombes de mides diferents en un espai molt reduït. D'aquestes deu, de moment se n'han obertes ja cinc i hi han trobat dos ocupants.

La primera tomba ocupada conté un esquelet complet i molt ben conservat. Segons l'anàlisi de l'antropòloga, es tracta d'un home d'uns cinquanta anys. Per la disposició del cos, tombat, de perfil i amb el cap mirant en direcció sud-est, és a dir, cap a la Meca, i també pel fet que no hi havia aixovar, les expertes assenyalen que es tracta d'un enterrament musulmà. En una tomba petita ha aparegut un esquelet d'un nin d'entre 2 i 4 anys. Les característiques d'aquest enterrament, però, són molt diferents de les del primer, per la qual cosa les arqueòlogues no s'atreveixen a assegurar si és un nin musulmà o cristià.

En aquest cas, l'infant també està estirat de perfil, però han aparegut al seu costat uns claus que fan pensar que estava dins una espècie de taüt, cosa que era totalment atípica dins el món musulmà. Tot i això, el més estrany, segons expliquen les expertes, és que el cos reposa damunt un llit d'arena de platja, fet que no havien constatat mai fins ara. Una altra tomba infantil que està just devora d'aquesta apunta que hi trobaran un cos en la mateixa postura, tot i que els treballs d'excavació encara no han arribat a aquest nivell de profunditat.

A més, una de les sepultures buides ha aparegut amb restes de ceràmica del segle XV. Allò més probable és que qui en aquella època era propietari de l'edificació trobàs la tomba, en tragués el cos i la tornàs a omplir amb terra i ceràmica.

María José León comentà que aquesta necròpolis s'havia utilitzat des de l'època romànica tardana fins a la musulmana. La concentració de tombes fa pensar que la necròpolis podia tenir continuïtat en les cases veïnes de Can Saura o en el mateix carrer. Una possible hipòtesi que explica la barreja d'enterraments cristians i musulmans seria una conversió de religions dins una mateixa família, va apuntar el director de Cultura de l'Ajuntament de Ciutadella, Bep Marquès.

Tant el conseller de Cultura, Joan Lluís Torres, com el regidor de Cultura de Ciutadella, Manolo Pons Muñoz, destacaren en la seva visita la importànica de realitzar aquestes excavacions quan apareixen restes arqueològiques en una obra, una cosa que s'hauria de fer «també en el cas d'obres particulars».