Moll reedita el llibre «Un juliol a Mallorca» per als lectors més joves

La novel·la, de Josep Lorman, denuncia els delictes ecològics a l'Illa

TW
0

L'any 1999 l'investigador Ricard Muns visità l'illa de Mallorca, on es trobà immers en una enrevessada trama de delicte ecològic. La seva gesta, fruit de la inventiva del seu creador, l'escriptor Jordi Lorman (Barcelona, 1948), fou publicada per l'editotial la Galera sota el títol Un juliol a Mallorca. Ara, 8 anys més tard, i amb l'edició exhaurida, Moll ha decidit fer una nova publicació perquè, en el fons, «tot i que és una novel·la i està molt contextualitzada en el seu moment, la situació sociopolítica continua amb la transgressió i els atemptats al medi ambient», comenta l'autor.

Un juliol a Mallorca (l'autor confessa que no es va atrevir a titular-la Un estiu a Mallorca) forma part d'un conjunt de quatre llibres, protagonitzats pel mateix Ricard Muns, que toquen temes de medi ambient en clau de novel·la negre: Delicte ecològic (1993), Waterloo (1997), Un juliol a Mallorca (1999) i Mar Negre (2003).

Els paisatges de la serra de Tramuntana, la mateixa ciutat de Palma o les corregudes de trot formen part de l'escenari d'aquesta novel·la d'intriga que ha estat treballada ja en moltes escoles de Mallorca i que ara, gràcies a la iniciativa de Moll, es podrà continuar fent.

Josep Lorman, que viu a cavall entre Mallorca i Barcelona, té una bona colla de llibres escrits en narrativa juvenil i també per a adults. Lorman reconeix que el gènere juvenil l'atrau perquè «la meva afició a la lectura es forjà quan jo era adolescent, i les històries que més m'han marcat vénen d'aquesta època». L'autor, que també ha treballat molt en cinema, reconeix que ell és «un home d'acció i m'agraden les històries d'aventura». No per això desmereix la literatura juvenil, «que pot ser tan o més bona que la literatura per a adults», encara que estigui sota els condicionants que requereix una obra destinada als joves.

Adreçada a un adolescent de «més de 17 anys que no pas de 14», Un juliol a Mallorca busca un tipus de lector compromès i amb certes inquietuds davant els conflictes socials i ecològics. Tot i això, Lorman és conscient que «aquest és cada vegada un públic més inexistent» i això desmotiva els escriptors: «Quan constates que a partir dels 14 anys l'adolescent deixa de llegir i no s'hi enganxa (si és que s'hi enganxa), fins als vint, desencoratja».

Un juliol a Mallorca, però, pot esdevenir també una lectura destinada a tots els amants de la novel·la negra: «Potser no serà tan densa, profunda o reflexiva, però segur que passaran un horabaixa entretingut», confessa l'autor deixant anar així una recomanació per a aquests calorosos capvespres d'estiu.