TW
0

El segle XXI ha portat en sí noves necessitats, termes i professions. La paraula coach, de l'anglès entrenador personal, s'aplica sovint al món terapèutic i empresarial i s'ha convertit també en una figura imprescindible dins el món audiovisual i artístic. Gonzalo Baz ha estat durant molts d'anys coach d'actors en pel·lícules i sèries de televisió. Aquesta setmana ha visitat Mallorca per realitzar un curs d'interpretació davant la càmera dins l'stage internacional que organitza l'Associació d'Actors i Actrius Professionals de les Illes Balears (AAAPIB).

Baz explica que «la primera vegada que jo ho vaig aplicar a Espanya va ser en el film El color de las nubes de Mario Camus. En aquesta pel·lícula hi havia molts nins i gent major i es necessitava algú per coordinar els actors». Del cine va passar a la televisió on les necessitats eren completament diferents i la figura del coach va néixer «com a garantia que els actors tinguessin tot el text memoritzat» encara que actualment és també l'encarregat de «marcar intencions, emocions i intensitats», explica.

Gonzalo Baz ha deixat actualment la seva feina com a coach i s'ha dedicat més intensament a la direcció i realització encara que, com reconeix «ara sóc jo qui utilitz la figura del coach».

El curs Interpretació davant la càmera ha tingut una excel·lent demanda dins aquest III Stage de l'AAAPIB. Per a Baz hi ha un dèficit en les escoles d'art dramàtic ja que «t'ensenyen a crear un personatge amb temps i amb calma. Però a la televisió i al cine les coses no són així. Tot és més ràpid i els personatges evolucionen de manera molt diferent» de forma que, segons Baz, el que és bo de la televisió és sobretot «la seva immediatesa on l'actor pot veure la seva feina, contrastar-la i millorar-la».