Ventall francès de l'any 1750 decorat amb paisatge habitual en la pintura flamenca.

TW
0

«Es tracta d'una de les millors col·leccions de ventalls d'arreu de l'Estat espanyol, excepte que n'hi hagi alguna de privada que no coneguem». Elvira González, historiadora de l'art, qual·lificava així la denominada Col·lecció Montis, propietat de Sa Nostra, que ha catalogat i estudiat i que, per primera vegada, es mostrarà al públic. Serà el pròxim 5 de juliol a la sala d'exposicions que l'entitat bancària té a Formentera, on s'exhibirà una selecció que més endavant també es podrà veure a Palma. Les peces estan datades d'entre mitjans segle XVIII a començaments del XIX. Eva Mulet, coordinadora de l'exposició, va contar que Sa Nostra va comprar la col·lecció, formada per 720 ventalls, a la família Montis Castelló el 1975. Les peces havien estat enregistrades, fitxades i fotografiades, però romanien guardades. Ara, a més de per a les exposicions, els balears les podran conèixer millor quan s'editi el catàleg amb l'estudi de González.

Aquesta experta en el ventall i la seva història va assenyalar que la Col·lecció Montis són «obres d'art a causa del seu nivell de realització, que supera el de l'artesania per ratllar l'artístic». Per una banda, apunta, la forma en la qual foren treballades les varilles «entra en el terreny de l'escultura i l'orfebreria», mentre que la resta de la peça, que rep el nom del país, va ser decorada per pintors miniaturistes o amb estampacions litogràfiques.

La col·lecció està integrada per ventalls xinesos i europeus. Respecte dels primers, de mitjans del XIX, n'hi ha de procedents del Cantó, la majoria, i de Macau. Quant als segons, els més antics són francesos, de 1750. «Entre els francesos n'hi ha un de molt interessant, del període anterior a la Revolució Francesa». Els espanyols, pocs, són de mitjans del XIX i es denominen isabelins.

Pel seu estil artístic es classifiquen en neoclàssics, rococós i romàntics. «Es relacionen amb les formes estilístiques de cada moment perquè són un reflex de la moda», diu González.La darrera propietària d'aquesta col·lecció va ser Maria Montis i Castelló, (Palma, 1881-Petra, 1963) que la va rebre en herència i la va ampliar amb adquisicions.