Una nova excavació al cementeri vell de Binissalem el proper mes de juliol aportarà noves dades per posar en marxa la creació del futur centre d'interpretació de la mort. En aquests moments, una escola taller està duent a terme la restauració d'aquest espai per després iniciar el projecte final de creació d'aquest centre d'interpretació de la mort, el primer de l'Estat espanyol. Per començar a acostar aquest concepte als més joves, l'arqueòleg que coordina aquesta tasca, Ferran Tarongí, explicà que els alumnes de l'institut de secundària de Binissalem participaran aquest estiu en l'excavació. La idea de crear aquest centre d'interpretació sorgeix després de la troballa l'any 2005 de restes de l'església de Repoblament de Robines i de quatre enterraments. En aquests moments, Binissalem està pendent de rebre el resultat de les anàlisis de carboni 14 -que han d'arribar de Bèlgica- per datar amb més precisió l'antiguitat de les restes. Ferran Tarongí assenyalà aquesta setmana que si les anàlisis determinen que les restes dels cossos trobats són del segle XIII això corroborarà la hipòtesi que assenyala que «Nostra senyora de Robines de Binissalem és el primer cementeri de la nostra cultura que hi ha al municipi després de la conquesta catalana; posteriorment els morts foren enterrats a l'actual església i a partir del segle XIX els enterraments s'efectuaren al cementeri nou».
El futur centre d'interpretació de la mort donarà molta importància a la vessant pedagògica i en un pla secundari quedarà el seu interès turístic. I és que els experts entenen que aquest centre per interpretar la mort és la millor sortida que es pot donar a un cementeri vell, que s'està restaurant. Un dels objectius del futur espai és acabar amb el tabú de la mort, que viu actualment la societat. D'aquesta manera, el projecte preveu que el centre expliqui als visitants com vivia abans la societat la qüestió de la mort i com és acceptada per altres cultures allunyades a la nostra. «Els nins no participen de la cultura de la mort; el que s'intentarà és retornar a la tradició», afegí Tarongí. L'objectiu d'aquest espai serà atreure l'atenció dels instituts i escoles per la qual cosa l'equip compta amb pedagogs, arqueòlegs, historiadors i una psicòloga especialista del dol.
«Suposam que les noves restes que trobarem seran del segle XIII i també és possible que trobem morts de la pesta del segle XVII; així com restes de l'estructura d'una capella», afegí l'arqueòleg, que es mostrà molt interessat en el projecte. D'altra banda, concretà que «les noves restes es podran musealitzar ja que no hi haurà cap relació emocional directa en ser molt antigues». Això suposa fer un bon plantejament museístic com a fet arqueològic». Abans de posar en marxa aquest centre serà necessària la realització d'un nou taller que continuï amb la restauració.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.