L'escriptor Baltasar Porcel, ahir durant la vetlada. Fotos: C. DOMÈNEC.

TW
0


L'edifici modernista de La Pedrera de Barcelona és l'escenari en el qual des d'ahir es ret homenatge a Baltasar Porcel. Organitzades per la Fundació Caixa Catalunya i coordinades per Àlex Susanna, Joaquim Palau i Sergio Vila-Sanjuán, les conferències del primer dia gaudiren de diversos escriptors que dissertaren sobre l'obra del mallorquí. L'autor assistí a les taules rodones, juntament amb una representativa mostra de la intel·lectualitat catalana. Toni Planas presentà, vora Miquel Segura, ambdós de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), el llibre Baltasar Porcel. La primavera i la tardor editat per l'IEB dins la col·lecció Màscares. L'obra és una fotobiografia amb texts de Planas, declaracions de Porcel i cites de diversos escriptors.

En la primera conferència, dedicada al món narratiu de l'escriptor d'Andratx, la també mallorquina Carme Riera exposà que «malgrat els pocs nexes i les escasses complicitats en l'àmbit literari i afectiu, m'interessa molt la seva creació dels escenaris narratius», i assegurà que «Porcel és un extraordinari autor i un dels millors escriptors europeus». Riera puntualitzà que «la seva obra és barroca, amb gust per les antítesis i les paradoxes, a més d'estar plena de sensualitat». El marroquí Tahar Ben Jelloun qualificà Porcel com «amic fidel i generós» i mantingué que «no només escriu sobre l'harmonia del món, també ho fa del dolor, que emana des del seu poble natal, a partir de les vivències». L'alauita assegurà que «el personatge principal de Porcel és el temps» i afegí que «té una visió marcada pel sentit tràgic, en què la natura participa de la tragèdia». Segons Ben Jelloun, «la literatura és la vida de Porcel i li permet comprendre millor la societat».

Miquel de Palol afegí que «existeix un sentiment de pietat en els seus personatges» i considerà Porcel com «un escriptor del sud, entre Orient i Occident, que ens descobreix un món i ens obliga a reescriure la història». En la segona taula rodona participaren escriptors més joves, nascuts cap als anys 1970, com Sebastià Alzamora, qui recordà que dues constants de la literatura de Porcel són «les referències històriques i els fenòmens de la natura, amb el seu enorme poder i que donen una mesura de l'abast del seu projecte literari». Alzamora destacà que Porcel «és capaç de fundar un món que explica i amplia, resultat de la voluntat de construir una memòria». Per la seva banda, Toni Sala incidí en la «fascinació de l'autor pel cosmos» i destacà que «Porcel té clar que viure significa anar tot sol pel món, ja que és el preu d'allunyar-se de la mediocritat». La primera jornada en homenatge a l'escriptor andritxol es tancà amb la lectura per part de l'actor Josep Maria Pou de texts de Porcel.