Contava Sa Roqueta, revista ja molt esmentada, en la seva secció Pedres Menudes que: «Se'n tornaren dimarts passat a Barcelona tots aquells escriptors i poetes catalans i provençals que durant una setmana hem tengut d'hostes. Ara, darrera ells, són arribats altres viatgers alemanys i austríacs que també vénen a veure Sa Roqueta. Dos dies han estat per aquí i llavors li han estret cap a Maó. Pareix que frissaven. Més val qualque cosa que no res.»
En el número anterior ja s'havia dedicat una columna al tema: «Com dèiem dissabte passat, aquesta setmana hem rebut l'agradosa visita de gent catalana i provençal: escriptors agermanats amb els nostres pels vincles de la mateixa inspiració i de la mateixa llengua. Heu de saber, si ja no ho teniu llegit en els diaris, que dimarts dematí amb el vapor s'entregaren aquests senyors, com ens ho havien promès. El dematí era boirós i ofegat; tant que a trenta passes no es distingia una persona; i moll, embarcacions, castell de Bellver i Porto-Pi, tot s'amagava dins la boira més espessa que heu vista mai. Quan se va fer més gran dia, se va anar aclarint el cel, de manera que a s'entrada del vapor ja en romania poca; i llavors, entre salutacions i capellades, s'escometeren els forasters que venien i els mallorquins que els esperaven. El primer dematí l'empraren a veure la Seu i la casa de l'Ajuntament, i el capvespre admiraren la Llotja i visitaren Bellver, d'on tragueren bones vistes fotogràfiques. Dimecres dematí seguiren veient el més destacat en arts i lletres, de cases i museus de Ciutat; el capvespre anaren a Raixa, i el vespre foren obsequiats pel Cercle Mallorquí amb una vetlada literària i musical, on llegiren, així els felibres rossellonesos i llenguadocians, com els poetes catalans i mallorquins, les més escollides mostres d'enginy poètic.»
El cronista anomena Mossèn Jacint Verdaguer, que encapçalava el grup de visitants; Mossèn Colell, canonge de Vic; Marian Aguiló; Mossèn Roux, que era capellà rector de Banyuls; els senyors Pepratx, Laforgue, Donnadieu, Riera, Bertran, Cabot, Rubió i Lluc, Pere d'Alcàntara Penya; el baró de Tourtoulon; Cornet i Mas, redactor deDiari de Barcelona; Teodor Llorente, director de Las Provincias, de València, etc. D'entre els francesos, Jules Laforgue seria el més conegut, mort aquell mateix any quan només n'havia complert vint-i-set. Influenciat per Verlaine, mostra en les seves obres una amarga ironia, un cert sarcasme i, sobretot, una visió pessimista de les coses.
La seva obra més celebrada, les Complaintes, reuneix tots aquests elements. Tot plegat és per a acabar dient que el món material no és altra cosa que una aparença vana i, en resum, un símbol.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.