Troben a La Rioja el rastre d'un dinosaure nedador únic al món

Félix Pérez Lorente dirigeix el jaciment de la Virgen del Campo

TW
0

Un equip d'investigació de la Fundació Patrimoni Paleontològic de La Rioja ha descobert un rastre de dotze empremtes d'un dinosaure carnívor nedador, únic al món, al jaciment de la Virgen del Campo, a La Rioja.

Un dels investigadors, el paleontòleg i director de la Fundació Patrimoni Paleontològic de La Rioja, Félix Pérez Lorente, va informar que el rastre va ser trobat al costat de les pistes de dos cocodrils enormes.

El director de l'equip, Rubén Ezquerra, membre d'aquesta Fundació, que va presentar l'estudi per a la seva publicació, detalla que es tracta d'un rastre de dotze empremtes consecutives corresponents a les ungles del peu dret i esquerre de l'animal, pertanyent al Cretàcic, l'antiguitat del qual es remunta als 125 milions d'anys.

El rastre té una llargada d'uns 15 metres i consisteix en sis parells asimètrics d'entre dues i tres marques d'esgarrapades o raspadures cada una, que es conserven en una capa de pedra gres, d'uns 50 centímetres de llarg i 15 d'ample.

L'espai entre ells suggereix una gambada submarina d'entre 243 i 271 centímetres.

Segons Pérez Lorente, aquest rastre difereix del d'un dinosaure convencional no nedador, en el qual són «les ungles les que penetren al fang -i no la trepitjada-, el que demostra que l'animal anava nedant sobre l'aigua; només tocava el terra amb les ungles i no trepitjava».

L'investigador va afegir que el lloc on va ser trobat aquest rastre era una espècie de llacuna, que no arribava als dos metres de profunditat, perquè altrament el dinosaure no podria haver deixat aquestes marques al terra.

En vista de la troballa, va afirmar Pérez Lorente, «aquest lloc és, potser l'únic al món on es poden apreciar les marques dels dinosaures nedant, ja que hi ha altres llocs al món on aquesta teoria es discuteix».