Comencen els treballs previs per rehabilitar Can Prunera a Sóller

S'han fet prospeccions a l'edifici per avaluar-ne l'estat de conservació

TW
0

Aquesta setmana han començat a l'edifici de Can Prunera de Sóller, immoble modernista acabat d'adquirir per la Fundació Tren de l'Art, els treballs de rehabilitació destinats a convertir l'edifici en un centre cultural i d'art. Els picapedrers i el personal especialitzat n'han retirat amb tot esment els mobles, perquè no es deteriorin gens, i faran el mateix amb les vidrieres modernistes i amb altres ornaments de l'edifici, com a treballs preparatoris de les obres. Abans de començar aquestes -que consistiran, sobretot, en l'eliminació d'elements afegits, a fi que el casal recuperi l'antiga esplendor i els espais originals-, els operaris es dediquen a realitzar diverses prospeccions per conèixer l'estat de conservació de les bigues i dels elements de forja. Així, s'aixeca el trespol d'aquelles zones on l'enrajolat no és original, ja que s'afegí amb posterioritat a la construcció del casal.

Can Prunera (Can Magraner) constitueix un dels edificis més destacats del Modernisme a Sóller i a tot Mallorca. Ha estat objecte modificacions escasses des del final de la seva construcció, l'any 1911. D'aquesta manera, la seva restauració i adequació com a centre cultural en mantindran la unitat d'estil com a principal element definidor. Després de la restauració, l'edifici s'obrirà al públic. Les plantes que donen al carrer i la principal quedaran com a casa museu, decorades amb mobles i amb estris propis de l'època, per recrear-hi així una casa modernista mallorquina. La superior es destinarà a una exposició permanent de la mostra Del Modernisme al segle XXI. 101 obres dels grans mestres contemporanis, amb obres sobre paper i escultures. El conjunt serà format per una selecció acurada d'artistes modernistes nacionals i d'altres, amb la qual cosa es posa en relleu l'explosió artística registrada entre els segles XIX i XX, que suposà un canvi profund de l'art. La planta soterrani es dedicarà a exposicions temporals.

L'edificació de Can Prunera data de principi del XX, segons la inscripció de la façana, de 1911, i se n'encarregà Joan Magraner, un empresari de la localitat. L'autor del projecte no s'ha pogut identificar, si bé es creu que fou un deixeble de Gaudí, i no existeixen plànols originals ni altres documents que n'aportin dades. Can Prunera es troba en el número 26 del carrer de sa Lluna i presenta una clara unitat estilística entre l'interior i l'exterior. Consta de planta baixa, planta soterrani, planta principal, planta porxo i coberta inclinada, com també d'un pati jardí posterior. La façana n'és l'element més important, realitzada amb pedra calcària de Sóller en forma de carreus. Hi destaquen els grans espais amb reixes de ferro forjat. Tot el conjunt és rematat per una balustrada de pedra i de ferro forjat amb decoració vegetal. El 20 de desembre de 2000, el Consell de Mallorca declarà l'edifici Bé d'Interès Cultural amb categoria de monument. Amb aquest espai, la Fundació Tren de l'Art continua la seva dedicació a la difusió de la cultura. El maig de 2005 inaugurà la Sala Miró i després la Picasso.