Albert Roig ens acosta a Blai Bonet a través de la seva correspondència

El poeta reflexiona sobre una hipotètica «Catalunya Sud Mental»

TW
0

A 18 anys, i amb un llibre de poemes davall el braç, el tortosí Albert Roig viatjà fins a Mallorca per conèixer un dels seus grans mestres, l'escriptor i poeta de Santanyí Blai Bonet.

Naixia així, a principis dels 80, una amistat que desembocà en una correspondència «meravellosa» i que ara comença a veure la llum gràcies al llibre Cecília Florejats del mateix Albert Roig.

En aquest volum, publicat per Montflorit Edicions, Roig fa una reflexió entorn de l'escriptura del que ell anomena una Catalunya Sud Mental, formada per les terres de Tortosa, el País Valencià i les Illes: «el parlar, el paisatge, la cultura o les connexions àrabigues ho demostren. Culturalment, hi ha hagut sempre unes connexions directes que, més tard, els polítics i les dictadures s'han encarregat de separar». Per Roig, «Bonet és el meu gran referent dins aquest món literari. El llibre és una barreja de gèneres i entre ells apareixen algunes cartes que Blai Bonet li envià entre els anys 80 i 90. «Les cartes de Blai Bonet són pura literatura», comenta Roig, que les guarda com si fossin un petit tresor. A través de les missives podem arribar a conèixer els pensaments més íntims del poeta: «Blai Bonet era una persona molt sincera, tendra i somiadora. Es feia estimar moltíssim».

Des del seu retorn a Mallorca, devers els anys 70, Blai Bonet mantingué una extensa correspondència amb molts escriptors del Principat que li oferien la visió d'un món que ell, malalt i sense possibilitat de moure's de l'Illa, no podria arribar a conèixer mai. El fotògraf Toni Catany, per exemple, el transportà fins al nord de l'Àfrica, sentiments que queden reflectits en la correspondència que Roig hi comparteix a través del llibre Cecília Florjats.