Tallers creatius, teatre i teresetes per celebrar el Dia internacional dels Museus

Grans i petits participaren ahir en aquesta jornada amb el lema «Museus i patrimoni universal»

Unes 300 persones acudiren al coctel del Museu de Mallorca.

TW
0

Crear, interpretar, passar una bona estona, conèixer de prop restes arqueològiques. Tot això i molt més féu ahir el públic illenc en motiu del Dia internacional del Museus, que se celebrà a tots els indrets del món, enguany sota el lema Museus i patrimoni universal. Així es varen poder veure moltes escenes d'escolars i turistes contemplant els museus de Ciutat i de la Part Forana, que seguiren la jornada de portes obertes.

Els més creatius tingueren el seu espai al Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma Es Baluard, on varen poder fer una interpretació de l'obra del centre que més els inspirà, i després explicar a la resta de públic quins sentiments els provocava la creació. «He triat una obra paisatgística de Joaquim Mir perquè hi ha un part abstracta que m'agrada molt; m'he inspirat en la mar i faig peixos i barques», comentà Maria Antònia, que afirmà que se sentia molt relaxada mentre realitzava la seva petita creació.

Un altre dels participants s'inspirà en l'obra Haven Palma de Leo Gestel, «perquè m'agrada aquesta part industrial de grans xemeneies que mostra el quadre; és un poc abstracte i enmig d'aquesta abstracció un pot reconèixer figures humanes. Aquesta obra em recorda la Revolució Industrial i per això m'agrada». Un cop acabades les creacions, els visitants sortiren a l'exterior de Es Baluard i col·locaren l'obra a l'espai que més els agradà. Després es realitzà una fotografia de la seva obra, que fou col·locada devora l'original. En la jornada de portes obertes prop de mil ciutadans voltaren pels passadissos d'Es Baluard.

La Fundació Pilar i Joan Miró uní ahir dos grups d'escolars catalans i mallorquins amb l'organització de l'obra de teatre Miró, escultor, que fou interpretada per alumnes de quart d'ESO de l'escola Pineda, de l'Hospitalet de Barcelona. En aquest cas, el públic foren els estudiants de primer d'ESO de l'Escola Lluís Vives de Palma, que ompliren l'Auditori. L'obra és un diàleg d'un nin amb un seguit d'escultures de Miró, que mostrà als escolars de manera didàctica la vida i l'obra de l'artista.

La jornada d'ahir fou més tranquil·la al Museu de Mallorca, ja que l'escola que havia d'assistir a un taller d'arqueologia no pogué acudir. Així mateix, un bon grup de gent visità l'edifici. El centre havia destinà dues sales per explicar les tasques que du a terme el museu.

La diada al Museu de Mallorca es clogué amb una concorreguda festa-coctel amb els Amics del Museu i en la qual fou nomenat soci d'honor el pare Gabriel Llompart, que es mostrà sorprès i content per aquesta especial distinció. Durant l'acte els Amics del Museu també recordaren als seus socis Sebastià Serrano, el pare Llabrés i Ferran Pujalto, que han mort recentment.

Per la seva part, el Museu de Menorca inaugurà l'exposició Francesc Moro al Museu de Menorca. Es tracta d'un conjunt de vint-i-cinc obres donades pel nebot de l'artista, Antoni Seguí i Parpal. El 2005 aquesta obra entrà en dipòsit i ara és en procés de donació al Govern per al museu. Els escolars de Manacor prengueren ahir dematí el Museu d'Història de la ciutat i participaren en tallers, contacontes i una gincana. Les activitats del capvespre se centraren en la visita al conjunt litúrgic de Son Peretó i al museu. Una visita guiada al Museu Etnològic de Muro permeté als escolars conèixer més de prop la vida quotidiana, i tradicions dels avantpassats. Els escolars gaudiren de teatre de teresetes amb la companyia Teatro de las Estaciones de Cuba, actuació inclosa dins el Festival Internacional de Teresetes.