El CaixaFòrum de Palma acull des d'ahir l'exposició El món d'Anglada-Camarasa, una retrospectiva sobre l'obra de l'artista català, instal·lat a Pollença, que repassa també el seu context a través de mestres, deixebles i mentors. L'exposició, però, no arriba sola. El Gran Hotel acollí ahir també la presentació del catàleg raonat dels dibuixos del pintor, un llibre que ha estat publicat per l'Editorial Mediterrània amb la col·laboració del Consell de Mallorca i la Fundació la Caixa. Francesc Fontbona, autor del catàleg juntament amb Francesc Miralles, explicà que tot i que Anglada era «un home de color, darrere tots els bons pintors hi ha sempre un dibuixant». Dibuixos que en alguns casos són esbossos o idees per a un futur quadre i en d'altres representen obres definitives. Fontbona i Miralles ja van editar, l'any 1981, una primera biografia d'Anglada en què es recollia la seva obra pictòrica. «Amb aquest catàleg, de més de 1.800 dibuixos, posam a l'abast del ciutadà l'obra completa del pintor», va dir l'autor.
L'exposició El món d'Anglada-Camarasa s'inaugurà a Barcelona (ciutat que el va veure néixer) el mes de desembre passat. La mostra arriba ara a Mallorca, terra que l'acollí a la Primera Guerra Mundial i on s'establí fins que morí, el 1959. El món d'Anglada-Camarasa recull fins a 192 quadres; d'aquests n'hi ha un centenar que són del mateix Anglada mentre que la resta són d'artistes del seu context entre els quals hi ha un quadre de Pablo Picasso, entre d'altres. Anglada-Camarasa ha estat un dels pintors més internacionals de Catalunya, encara que un cop mort el seu reconeixement no ha estat del tot correspost. Al llarg de l'exposició es pot veure l'evolució del pintor, en què hi ha dos punts de referència geogràfics: París i Mallorca.
De París daten alguns dels seus millors quadres, marcats pel cosmopolitisme d'una ciutat que vivia de nit i les influències del modernisme i el postimpressionisme. De Mallorca l'obsessionà la seva llum i els seus paisatges, que sabé transmetre a la tela de manera molt característica. La inauguració d'ahir fou oficialitzada per la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, i el conseller de Cultura del Gobern balear, Francesc Fiol. També hi assistiren Dolça Mulet, consellera insular de Cultura, i Miquel Nadal, vicepresident del Consell. Per part de la Fundació, hi foren Josep Conrado de Villalonga i el president d'honor de la Caixa, Antoni Samaranch, acompanyats de Beatriz Anglada, filla del pintor.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.