Fer un món millor sense gens de vergonya

La companyia «Moviments sense vergonya» debuta en el Festival de Teresetes amb «El món i els fems»

Laura Vidal i Enrique Tallo assajant la seva obra de teresetes.Fotos: N.M.

TW
0

El IX Festival de Teresetes veurà néixer, dia 18 a la Misericòrdia, una nova companyia mallorquina: Moviments sense vergonya, formada per Laura Vidal i Enrique Tallo. Aquesta parella, resident a Vilafranca, va començar la seva aventura a Sud-amèrica. Durant sis mesos han voltat per l'Amazones, el Salvador, Brasil, Bolívia, Perú, Equador i Colòmbia amb la companyia d'un titella, el senyor Món, i un espectacle, El món desitjat. «Arribàvem a un lloc i, d'un dia per l'altre, oferíem l'espectacle. En una aula, en un pati, un carrer o un teatre. Sovint actuàvem per a infants que no havien vist mai un espectacle de teresetes i la seva reacció era genial», comenta Laura Vidal. El món desitjat era un espectacle interactiu que demanava als nins un recull de propostes per canviar el món, unes propostes que divergien depenent de la realitat social que els havia tocat viure. «A l'Amazones, per exemple, et demanaven hospitals i sanitat per a tothom. A Hondures, que no hi hagués violència, que no matassin els infants. A Bolívia parlaven molt de pau», una realitat molt diferent a la d'aquí, on «els nins estan sobresaturats», interpreta Quique.

Un cop tornats a Mallorca, decideixen crear la companyia Moviment sense vergonya. La idea del nom, però, va néixer al Brasil, arran de la seva convivència amb el Moviment sense terra (pagesos que ocupaven terres per conrear-les).

El món i els fems és el seu nou espectacle. Inspirat en Vilafranca i tots els camps del seu entorn, l'obra neix davant la constància que «els infants no tenen idea de res del camp, de la natura, del sembrar i del tocar la terra». En aquesta nova aventura els torna a acompanyar el senyor Món, que juntament amb un padrí savi i na Pixeris miraran de vèncer el temut monstre dels fems.

Teresetes de guant, titelles o pepots de pal, la diversitat és el gran dominant de l'espectacle. Un ampli ventall de pepes que ells mateixos han creat i dissenyat, sobretot Enrique, que ha rebut formació a l'Argentina i també a Barcelona, amb el conegut creador de teresetes Pepe Otal.

Per Tallo, «fer titelles és molt especial. Crees una atenció especial, ja que estàs donant vida a una cosa inanimada. És un joc entre tu, l'objecte i el públic».

Fent apologia del seu espectacle, tots els ninots són creats a partir de material reciclat. Un bon i divertit exemple de com fer feliç els més petits amb ben poca cosa i amb un objectiu ben clar: fer un món millor.