L'obra de Son Espases destrueix el BIC de la font de la Vila i la síquia d'en Baster

Segons el Bloc, els camions passen per damunt elements protegits no senyalitzats

A la imatge es pot veure com es col·loca una tanca damunt la síquia, que guaita darrere.

TW
0

Les obres de Son Espases continuen generant polèmiques. Ahir dematí, representants del Bloc, acompanyats per membres de la plataforma Salvem La Real, en visitaren la zona i, segons el comunicat emès, constataren «la greu destrucció que pateix el patrimoni històric hidràulic de la ciutat a la zona de les obres de Son Espases». Segons el comunicat, pogueren comprovar que el traçat de la font de la Vila a l'interior del perímetre de les obres «ha estat destruït, s'ha construït i circulat amb vehicles pesants damunt les síquies protegides, no s'han senyalitzat els elements protegits, no es realitza el preceptiu seguiment arqueològic,...».

De fet, els membres d'aquesta agrupació política presentaran una moció d'urgència al ple del Consell per tal d'instar a la modificació del BIC de La Real, perquè obtengui la categoria de Conjunt Històric, en lloc de l'actual de Monument. S'ha de recordar que el perímetre de protecció que es va acordar al Consell de Mallorca és de 2'5 metres a cada banda de la síquia principal. Si la qualificació patrimonial de La Real canviàs, aquesta protecció augmentaria. Segons va comentar a aquest diari el director insular de Patrimoni, Joan Josep Mas, «el nostre departament va rebre, fa cosa de quinze dies, una denúncia telefònica d'uns veïns de la zona que es feien ressò d'aquestes possibles irregularitats. Els nostres serveis d'inspecció es posaren en marxa i n'han fet un informe en el qual demanen que l'arqueòleg responsable de l'obra elabori, al seu torn, un altre informe». Mas assegurà que la Ponència de Patrimoni havia autoritzat les obres amb la prescripció que hi hagués un arqueòleg.

Ara per ara ningú no sap el nom d'aquest arqueòleg. De fet, persones pròximes a aquest món han posat en dubte que hi hagi cap responsable d'aquestes característiques: «Quan algú et contracta, el primer que has de fer és posar-ho en coneixement del Departament de Patrimoni del Consell. Si Patrimoni no en té constància, dubt que s'hagi produït el nomenament de l'arqueòleg prescrit», confirmava la font, que s'estima més mantenir l'anonimat per qüestions òbvies. Joan Josep Mas també comentà que, segons les seves informacions, la síquia principal no es veia afectada per les obres: «Supòs que poden parlar de qualque ramal secundari o terciari», explicà el polític.

De fet, la plataforma Salvem La Real ha trobat un ramal subterrani de la síquia d'en Baster que es dirigeix des de Son Espases Vell cap a Son Cabrer -ubicació primigència del monestir-. Segons els ciutadans de la zona, «es tracta d'una obra de factura mediaval probablement construïda el 1309, com ho acredita la documentació existent» i, per tant, en demanen la protecció íntegra.