El Dia del Llibre es viu al carrer.

TW
0

Més enllà de les novetats editorials, si cap característica tenen els llibres és la seva permanència. Els programes de la televisió s'emeten, les pel·lícules canvien de format, les pàgines d'internet caduquen, els diaris es llancen, però els llibres sempre queden.

Fent un repàs dels darrers 25 anys de la Diada del Llibre, trobam alguns noms que es repeteixen. Casualitat o causualitat. Pot ser una qüestió de màrqueting, o de saviesa, tal vegada. Tres dones hi aparareixen en repetides ocasions: Maria Antònia Oliver, Carme Riera i, encara que més tardana, Maria de la Pau Janer. Tres autores que han demostrat la seva solvència no tan sols a les Illes sinó també a tots els territoris on imperen la cultura i la llengua catalana.

Les tres muses
Maria Antònia Oliver (Manacor, 1946) ha destacat a les parades del Dia del Llibre en moltíssimes ocasions: llibres com Tríptic, Joana E., Tallats de lluna o Amors de cans han sobreviscut a les diades del 23 d'abril amb un èxit considerable.

També ho ha fet Carme Riera (Palma, 1948), una de les escriptores més habituals en un dia com aquest. Novel·les com Una primavera per a Domènico Guarini, Jo pos per testimoni les gavines, Te deix, amor, la mar com a penyora, Dins el darrer blau, Temps d'una espera o La meitat de l'ànima han figurat sempre entre les més venudes.

També Maria de la Pau Janer (Palma, 1966) ha seguit els passos del seu pare i des de 1996, amb Natura d'anguila, ha estat sempre al capdavant dels rànquings literaris per Sant Jordi. El seguiren també Orient Occident, Lola o Ets la meva vida, ets la meva mort.

D'altres noms que no cal oblidar dins la nostra literatura, i que són també uns grans devots del dia de Sant Jordi, són Baltasar Porce, Antoni Serra o el tot just guardonat amb el premi Ramon Llul, Gabriel Janer Manila.

Són, en definitiva, belles propostes per a aquesta Diada del Llibre, més enllà dels autors mediàtics de torn i les grans novetats editorials.

Rànquings
Saber quina ha estat la publicació més venuda del Dia del Llibre és sempre un dada interessant de conèixer.

Des de l'any 2000 aterraren a les parades els anomenats «llibres o autors mediàtics». Andreu Buenafuente, primer des de TV3 i ara des d'Antena 3, en fou el precursor amb el llibre Hem de parlar.

Sovint, els autors literaris, els de tota la vida, es queixen que aquests pseudoescriptors els roben protagonisme durant el que hauria de ser «el seu dia». Els llibres mediàtics acaparen el panorama literari en un dia com el de Sant Jordi, durant el qual els més contents sempre acaben sent els llibreters.

Els rànquings, però, cada cop són més difícils. Des del Gremi de Llibreters, Francesc Moll reconeix que aquests darrers anys «hi ha molta varietat de títols, i això fa que les vendes no es concentrin tant en títols concrets». Segons Moll, aquest fet «és un símbol de maduresa, cada vegada hi ha més gent que no es deixa influir per les modes».

Amb un 10 per cent de descompte i, enguany, en el dia assenyalat, el 23 d'abril, els llibres tornaran a sortir al carrer. Les possiblitats són amplíssimes. Les novetats es compten per desenes. Però, com hem dit al principi, els llibres sempre queden i, generalment, no passen mai de moda. Tant és així, que si ningú busca cap relíquia d'antany, li queda encara l'opció de la Fira del Llibre Antic i d'Ocasió, als jardins de la Misericòrdia.