Els matasegells són «una bona eina per conèixer la nostra història»

Agustín Sainz n'ha publicat una col·lecció amb motius de les Illes

TW
0

La Fira Nacional de Filatèlia que se celebra aquests dies a Ciutat ha deixat publicacions d'allò més curioses. És el cas, per exemple, d'Agustí Sainz, un menorquí que du més de 15 anys recopilant matasegells especials que s'han fet a les Balears des de 1938. Exposicions filatèliques, celebracions populars, aniversaris, reconeixements... Sainz n'ha recopilat fins a 268, una xifra que considera «acabada» tot i que mai se sap el que pot arribar a trobar.

L'afició li ve de fa anys: «Jo col·leccionava segells des de sempre, però arriba un punt que ja te'ls envien tots directament des de correus. I a partir d'aquí, em vaig dedicar a buscar coses per mi». D'entre els matasegells trobats reconeix que «curiosos ho són tots, el que passa és que n'hi ha de més fàcils o més difícils de trobar». Dels més difícils, i també dels més cars, és un matasegell del 13 d'agost de 1938. En plena Guerra Civil, arribar a Menorca en vaixell era impossible, el correu va haver de ser transportat via submarí i requeria un matasegell especial de «correo submarino». La col·lecció de Sainz en té constància i el preu d'aquesta relíquia ronda entre els 100 i 600 euros.

En un principi la funció del matasegell era simplement anul·lar el segell a fi que no es torni a emprar. Amb el pas dels anys, però, el matasegell ha derivat cap a una funció més informativa o commemorativa.

És per això que Sainz considera la seva col·lecció com «una bona eina per conèixer la història local» ja que a través dels matasegells es pot deixar constància de fets com l'aniversari del Reial Mallorca, els 50 anys de la Guerra Civil, l'Exposició Nacional de Coloms missatgers... «cada cop que hi ha una fira filatèlica buscam un motiu per celebrar i entre ells molts cops és l'aniversari o la mort d'algun personatge il·lustre», comenta Sainz.

També cada cop que un segell surt al carrer es fa un matasegell especial de «primer dia de circulació», que ha passat, per exemple, amb els cinc segells que correus ha publicat a Mallorca per la celebració d'Exfilna.

La curiositat col·leccionista de Sainz no s'acaba aquí. A la fira de la Misericòrdia, \132 Agustín Sainz hi ha presentat una interessant col·lecció sobre la censura que patien les cartes en el franquisme, «amb aquesta col·lecció vaig guanyar el Campionat de Balears l'any passat i això m'ha permès poder participar en aquest campionat nacional», comenta.