TW
0


El retaule de Sant Jordi que va pintar Pere Niçart el segle XV, entre 1468 i 1470, serà la peça estrella del Museu Diocesà que s'inaugurarà aquest dilluns al Palau del Bisbe després d'una reforma que ha permès ampliar l'espai expositiu fins a 2.000 metres. L'activitat era frenètica ahir a les noves instal·lacions del museu. Muntadors, netejadors i tècnics de seguretat treballen a les totes, mentre continuen arribant peces i es desembalen les que ja porten allà uns dies. El Sant Jordi, encara que ahir encara no estava penjat, ja mostrava els seus nets colors -aconseguits després de la restauració a la qual va ser sotmès al taller de José Maria Pardo-, al costat de la paret on molt aviat podrà ser admirat per tots, situada a la zona que ocupava el museu abans de la reforma, amb 2.000 metres quadrats que té ara.

Però encara és aviat per saber com quedarà el muntatge, que es du a terme segons el projecte museogràfic dissenyat per la historiadora de l'art Lidia Homs i el contingut del qual es basa en un concepte clar, mostrar la història de la religiositat a Mallorca a través de l'art, amb gran incidència en el medieval i barroc, encara que el mobiliari dissenyat per Gaudí per a la Seu a començaments del segle XX també ocuparà un lloc preferent. Retaules, pintura i talles religioses serà el que majoritàriament s'exposarà al museu, on, a més del Sant Jordi de Niçart, destaquen com a peces importants les següents: el retaule de Sant Pau de meitat del segle XIV pintat pel mestre del bisbe Galiana.

Joan Rosat, Rosató, era conegut en el segle XV com e mestre de les predel·les -la predel·la és la part inferior d'un retaule. D'ell s'exposarà la de santa Clara de mitjan segle XV. Abans de la reforma de Gaudí a la Seu, en la primera meitat del segle XX, la zona de l'altar major comprenia un corredor, conegut com El corredor dels ciris, que l'arquitecte català va desmuntar en posar la llum elèctrica i del qual es conserven alguns fragments fets en fusta policroma en el segle XIV que ara s'exposaran al museu perquè el públic comprengui quin era la seva funció a la part alta de l'absis de la Catedral. La trona o púlpit de l'antiga església de repoblament de Sant Jordi, datada del 1300, també serà una de les peces més importants d'aquest museu, el recorregut del qual permetrà comprendre la història de la devoció i de la litúrgia catòlica amb el pas dels segles en aquesta illa.