TW
0

R.C./AGÈNCIES. Palma.
TeleMadrid, la televisió pública de la comunitat de Madrid que governa Esperanza Aguirre, va emetre, dilluns vespre, un reportatge titulat Ciudadanos de segunda i produït per El Mundo TV en què s'acusa la Generalitat de Catalunya de «discriminar» els castellanoparlants, segregant els alumnes que no parlen català en «correccionals lingüístics» en els quals «s'imposa la llengua i la ideologia» nacionalista. Les reaccions no es feren esperar i, en l'edició d'ahir, els rotatius catalans es varen fer ressò d'un reportatge en què, segons publicava l'Avui s'elevava a la categoria de màrtirs personatges com Arcadi Espada, Albert Boadella (ambdós promotors de Ciutadans pel Canvi) i Francisco Caja, de la Plataforma Cívica Catalana (que fou apartat de la docència per insultar i agredir una companya).

El reportatge, que es pot consultar íntegre al portal YouTube, dura quaranta-sis minuts i és ric en testimonis, presentats de manera molt esbiaixada. Davant dels «màrtirs» es presenta tot un estol de perseguidors, entre els quals s'encabeixen des dels membres de la Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, l'actor Joel Joan, el periodista Miquel Calçada (que fou presentador i productor del programa Afers estrangers) i l'escriptora Rosa Regàs, directora de la Biblioteca Nacional d'Espanya. El documental empra la càmera oculta tal com ja va fer El Mundo TV en un reportatge sobre la Real emès en aquesta ocasió a IB3 i que va provocar també moltes de protestes en amplis sectors de la societat mallorquina. En aquest, membres de la Plataforma de Salvem la Real, com ara el pare Josep Francesc March i Aina Calafat, apareixien com persones radicals, gens dialogants.

En aquesta nova ocasió, les càmeres ocultes d'El Mundo TV, després d'enganyar autoritats per aconseguir gravacions i entrevistes, visiten escoles -públiques i privades- de Barcelona i rodalia per intentar escolaritzar un infant només en castellà, cosa que no aconseguiren. Mostren aules d'acollida d'immigrants que no saben català com camps de reeducació d'una tirania on la llengua és l'excusa per imposar idees com la dels Països Catalans. Aquest reportatge ha sacsejat els polítics catalans, alguns dels quals han vist amb preocupació la visita que, d'aquí a dues setmanes, ha de realitzar Esperanza Aguirre a Barcelona per presentar una ambiciosa ambaixada cultural que durà per nom Made in Mad. Una dada curiosa és que el reportatge va tenir un 5,5 per cent d'audiència. Sis hores després que s'hagués penjat a internet hi havia hagut 50.000 consultes.