Un record per al Centro de la guitarra, un espai que gaudia del «músic i la guitarra en estat pur»

Un grup de persones treballen per recopilar la història d'aquest emblemàtic local musical

Una de les imatges més evocadores d'aquest emblemàtic local.

TW
0

Una nit d'estiu. Un passeig pel carrer Montenegro de Ciutat. Som l'any 1967, i de fora se senten sis cordes sonar. Sis, dotze, devuit, vint-i-quatre... Les guitarres espanyoles s'acompanyen les unes a les altres en un ambient d'allò més particular. És el Centro de la guitarra española, un espai creat per l'americà Peter Burr i la catalana Rita Daviu que, al llarg de 17 anys (1966-1983), esdevingué un punt de referència per als amants de la música i un oasi cultural per als intel·lectuals de l'època. «Durant molts d'anys, cada vespre, centenars de persones pintoresques de tot el món omplien el local», comenta el músic mallorquí Pepe Milán, un dels fidels durant els primers anys del centre. «Era un espai obert a tot. El músic i la guitarra en estat pur. En el local, s'hi demostrava el gran amor i el respecte per la música i els intèrprets. Entre el públic hi havia sempre un gran silenci i complicitat», continua explicant Milán, company del també músic mallorquí Joan Bibiloni.

Més enllà de les actuacions que s'hi feien cada nit, improvisades en molts dels casos seguint la tònica del que ara anomenaríem una jazz session, el centre incloïa una petita botigua de guitarres i oferien també classes per aprendre a tocar l'instrument. El Centro de la guitarra tancà les portes el 1883, quan els propietaris i la seva família emprengueren una nova etapa cap a San Francisco. Anys després, un dels seus fills, Marcos Burr, trobà una caixa amb més de mil fotografies sobre aquell passat musical dels seus pares i decidí fer-ne alguna cosa. Primer les digitalitzà i en féu una presentació en un sopar familiar per Nadal. Després li vingué la idea d'anar més enllà i de fer-ne un recull de vivències, records i experiències en un llibre que comença a prosperar i que té com a objectiu «preservar la memòria cultural de Palma» a través d'aquest local, ja que Milán recorda que «en aquella època, a les acaballes del franquisme, era dels únics llocs culturals que hi havia a Ciutat».

Arran de la recerca, Burr trobà també unes cintes amb material inèdit de gravacions al local. Tot serveix per complementar el llibre, que necessita encara moltes de veus per veure's complet. És per això que Burr fa una crida a tots els mallorquins que tinguin algun record o vivència de l'establiment dels seus pares. «Som conscients que hi passaren més de 300 músics internacionals, de tot el món, però també molts aficionats mallorquins». És per això que han posat a disposició dels ciutadans una adreça de correu electrònic, en la qual tots els records hi seran benvinguts i la història, una vegada més, quedarà escrita per a les noves generacions. El contacte electrònic on podeu posar-vos-hi en contacte és centroguitarra-libroUhotmail.com