TW
0

Segons el diari electrònic Vilaweb, Lou Reed, Patti Smith i Laurie Anderson varen fer la nit de divendres, amb gran èxit, el primer dels dos recitals de poesia catalana programats a Nova York per l'Institut Ramon Llull. Davant de 200 persones varen llegir una trentena de poemes catalans traduïts a l'anglès enmig d'un ambient que es va anar carregant amb la intensitat literària dels autors, desconeguts per la immensa majoria del públic present a la sala però a la vegada resultaven enormement contemporanis i pròxims.

El llistat, preparat per Jaume Subirana, incorporava noms com Perejaume, Enric Casasses, Carles Riba, Vicent Andrés Estellés o els mallorquins Blai Bonet i Miquel Barceló.

Segons la crònica, Smith, Reed i Anderson s'anaren passant la paraula des d'uns faristols acompanyats només d'un micro i una cadira per a cadascun. Varen recitar de manera molt diferent però complint amb el paper encomanat. Patti Smith, tot just si podia contenir la joia i el somriure proclamant-se tres vegades rebel de la mà de Maria Mercè Marçal. Lou Reed va brodar els primers compassos amb un All Brow, de Blai Bonet, que sonava escrit per a l'ocasió. I Laurie Anderson va posar el llistó al màxim amb la lectura deManifest Groc de Salvador Dalí, Sebastià Gasch i Lluís Muntanyà.

Un dels moments més emotius de la nit va ser quan Anderson va recitar, amb veu seca, dos poemes d'Espriu, Inici del càntic al Temple i Assaig de càntic al Temple que, en l'Amèrica de George Bush, amb la intencionalitat de la rapsoda i recitats en anglès no podien sonar més rotunds i certers. Tres poemes fora de guió de Gil de Biedma, Vinyoli i Espriu varen tancar el festival.

Acabat l'acte, els tres artistes es mostraven molt satisfets també de la reacció del públic. Preguntada sobre com pensava que sentia una ciutadana d'Estats Units els poemes llegits sobre l'escenari, Laurie Anderson va dir que la cultura catalana és una cultura obsedida per la llibertat i que en els Estats Units d'avui és difícil trobar un tema més d'actualitat.