«Atrapats al gel», la llegendària expedició al pol Sud de Shackleton

Una exposició recull a la Llonja 160 fotografies coincidint amb l'Any internacional dels pols

TW
0

«Se cerquen homes per a un viatge perillós. Sou baix. Fred intens. Perill constant. No és segur tornar-ne amb vida. Honor i reconeixement en cas d'èxit». Amb aquest text, aparegut als diaris britànics de principis de segle, començava l'aventura de l'explorador Ernest Shackleton que, si bé s'iniciava amb l'objectiu de travessar, per primer pic, l'Antàrtida a peu, acabà amb una embarcació enganxada al gel i una tripulació, de 28 homes, acaronant els límits de la resistència humana. L'accidentada expedició, que durà devers dos anys, entre 1914 i 1916, fou copsada meravellosament pel prestigiós fotògraf australià a bord, Frank Hurley, que tenia la missió d'enregistrar la fita per fer-ne una pel·lícula i finançar així part de l'expedició.

Des d'ahir, i fins el 28 d'abril, les parets de la Llonja acullen el resultat de Frank Hurley: més de 160 fotografies que mostren la tragèdia i la desesperança de la tripulació, però també la bellesa i l'espectacularitat del pol Sud. Atrapats al ge, com s'anomena la mostra, és una iniciativa conjunta del Govern balear i de la Fundació Caixa Catalunya, que ha decidit organitzar-la amb motiu de l'Any internacional dels pols, que se celebra en 63 països al llarg d'enguany mateix i del 2008. Àlex Susanna, director de la Fundació Caixa Catalunya, explicà que la mostra fotogràfica té el seu origen al Museu d'Història Natural de Nova York. «Un cop decidim portar-la a Espanya -continua explicant Susanna-, optam per contextualitzar les fotografies». I és aquí on entra la figura del científic Jerónimo López, que ha comissariat l'exposició aportant una visió conjunta sobre la realitat científica dels pols i mostrant, de manera didàctica, l'experiència del viatge i l'expedició de Shackleton.

La mostra, que té un alt component interactiu, es completa amb les projeccions del mateix Frank Hurley, entre les quals destaquen unes panoràmiques d'un oceà enfurismat o una projecció que es fa damunt una pantalla de gel. També destaca la part documental al final de la mostra, amb un bon fons bibliogràfic sobre l'Antàrtida i una connexió on line amb els diferents campaments del pol Sud a través d'una web cam. Així mateix, l'exposició ofereix un ampli programa d'activitats.