La Fundació Yannick i Ben Jakober preveu obrir al públic l'estança on es troba l'original enteixinat.

TW
0

La ponència de Patrimoni del Consell ha declarat Bé d'Interès Cultural un sostre mudèjar propietat de la Fundació Yannick i Ben Jakober que data de l'any 1498, i que originàriament procedeix d'una de les capelles del convent de Sant Francesc de la ciutat aragonesa de Tarassona, capella construïda entre finals del segle XV i principis del XVI. L'enteixinat en qüestió, d'autor desconegut, va ser adquirit per la Fundació Jakober l'any 1978 a l'antiquari Abelardo Linares, i ara es troba a la finca de sa Bassa Blanca d'Alcúdia, seu de l'entitat. El sostre, de fusta tallada, fa 445 per 445 per 210 centímetres i és del tipus anomenat «armadura de limas o de artesa», perquè pren el nom de la seva forma de pastera invertida i és configurat per la intersecció de panells oblics laterals o limas. Aquests panells presenten una decoració d'arrel islàmica en la qual destaquen les estrelles de cinc i de nou puntes.

Les línies que defineixen el complex entramat decoratiu són policromades en daurat. Le formes de les de l'interior presenten un centre blau fosc amb una petita flor daurada, rematat per una línia blanca amb petits puntets i per una altra de vermella. La peça horizontal que se situa al centre, en el punt d'intersecció de les limas, adopta una forma de floró daurat inscrit en una estrella de vuit puntes. Aquesta estructura descansa sobre un fris que conté la inscripció que ha contribuït en major mesura a situar l'enteixinat en el temps i en el lloc geogràfic d'on és originari. La base de la peça és constituïda per quatre panells rectangulars i quatre petxines que presenten una decoració pintada consistent en una representació de cada un dels tetramorfs, flanquejats per motius vegetals que denoten la influència del repertori decoratiu propi del Renaixement. El fons dels panells és format per franges alternes vermelles i blaves.

Els tècnics del Consell, que han treballat de manera conjunta amb especialistes del Centro de Estudios Turiasonenses, experts en l'arquitectura mudèjar, típica de zones d'Espanya com ara Aragó o Terol, han determinat que aquest element «constitueix una peça valuosa en el context general de l'art aragonès, ja que exemplifica la introducció de les formes renaixentistes en aquest tipus de coberta». Així mateix, aquest sostre de fusta formava part del convent de Sant Francesc, un edifici emblemàtic de la zona que a conseqüència de la desamortització de mitjan segle XX va perdre tot tipus de documentació i enregistrament sobre els béns patrimonials que tenia. Com els altres elements patrimonials declarats BIC, qualsevol moviment, trasllat o intervenció en aquest sostre s'haurà de comunicar de manera detallada al Consell, com succeeix amb la resta d'elements que, com aquest, mereixen la màxima protecció patrimonial.