TW
0

Maria Antònia Oliver du més de 20 anys rodant pels escenaris de tot el món i demostrant el gran poder evocador de la dansa contemporània. És conscient que no és fàcil i que Mallorca no n'és, precisament, la millor plataforma. Però no defalleix. Mapes, el seu darrer espectacle, que s'estrena demà a l'Auditòri d'Alcúdia, és una nova oportunitat per captivar la curiositat en la mirada humana, un dels grans objectius que s'ha proposat la ballarina mallorquina. La dansa contemporània, doncs, com reconeix, no passa pel seu millor moment, de fet, «no hi ha passat mai», «manca programació, formació i, sobretot, gestió» per crear, en definitiva, allò que ella anomena «una escampadissa» en què una cosa du a l'altra i la curiositat humana demana més dansa i més informació.

Espanya mai no ha estat un país de referència en el món de la dansa contemporània. Tot i això, comencen a sorgir alguns focus de gestió, com Barcelona, Euskadi, Galícia, Lleó o València, que són futuribles i generen aquesta «escampadissa» entre tots els ciutadants. Tot i això, la situació és encara lluny de Bèlgica, un dels països punters on, segons Oliver, «és el país amb més ballarins per metre quadrat. S'ha invertit moltíssim en dansa i, a hores d'ara, genera molts de doblers». Per no defallir i mirar d'oferir espectacles de dansa amb denominació d'origen, la companyia Mariantònia Oliver estrena Mapes. Damunt l'escenari quatre intèrprets intentaran descriure el seu cos a través de l'espai i el moviment.

L'espectacle parla de la identitat de l'individu en la seva manera d'estar, de percebre i de traduir aquest estat en una forma dins l'espai. Segons Oliver «és un espectacle arriscat i despullat», on en destaca el concepte d'espai sonor que hi empren, obra de l'artista sonor Carlos Gómez. «Nosaltres no emprem el concepte convencional de la música. Feim una exposició escènica del so. Emprem coses que emeten so, com pot ser l'arena que cau o un ventilador que fa moure un arbre», comenta. Des del punt de vista interpretatiu, l'espectacle compta amb Carme Vadell, Anabel Prieto o Catalina Carrasco.