TW
0

Les llegendes són relats que serveixen per explicar un fet real que la història no aclareix prou o, contràriament, per emmascarar un succés que, per alguna raó, no era oportú deixar gaire clar. Així és com l'escriptor Gabriel Sabrafín defineix les llegendes, gènere en el qual s'ha convertit en un autèntic expert des que fa uns 28 anys publicà Llegendes, tradicions, contes fabulosos i altres relats de les illes de Cabrera, Formentera, Eivissa, Menorca i Mallorca. Ara, juntament amb l'editorial mallorquina El Gall, Sabrafín recupera aquest recull en la col·lecció Llegendes de les Balears, de la qual acaben de publicar-se els quatre darrers volums il·lustrats: El monestir dels frares, El crist del noguer, Nuredduna i La madona de la torre de Binissafulla.

«El que a mi m'agradaria és que els grans les llegissin per recordar-les o conèixer-les i després contar-les als més petits», explicà l'escriptor, que indicà que «la peculiaritat de les llegendes era que cadascú que les contava hi afegia algun element de collita pròpia que enriquia la història inicial». El treball de Sabrafín ha consistit a «resumir i adaptar» les llegendes que ja publicà i que van ser fruit d'anys de recerca per recopilar «materials molt dispersos». «Ser un gran aficionat a les llegendes i poder publicar-les m'ha reportat moltes satisfaccions, com ara per exemple la trobada amb un escriptor argentí que m'acabà enviant un llibre seu sobre llegendes precolombines o el fet que una al·lota belga que havia nascut a Eivissa decidís fer la seva tesi sobre les llegendes de les Illes».

Xisco i Ramon Provençal han creat les il·lustracions d'El monestir dels frares i d'El crist del noguer, i Mar Bonnín ho ha fet de Nureddunna i La madona de la torre de Binissafulla. «La varietat d'il·lustracions lleva monotonia a la col·lecció i molts dibuixos tenen un enfocament artístic notable», opinà en aquest sentit Gabriel Sabrafín.