La coberta de Santa Clara està afectada per les goteres, cosa que fa urgent les obres. | DONALD G. MURRAY

TW
0

El convent de Santa Clara, declarat Bé d'Interès Cultural des de l'any 1982 i un dels primers convents de clausura de la ciutat de Palma, necessita una reforma urgent que sembla que, a la fi, serà una realitat.

Les goteres que afecten la coberta dels dormitoris i també el mal estat en què es troba el campanar (que ja ha causat algun ensurt) n'han fet necessària la restauració. Així ho establí la sessió tècnica de patrimoni del mes de gener passat i ho va acabar de confirmar la subvenció del Ministeri de Cultura, corresponent a l'1 per cent del seu pressupost anual i que podrà cobrir els més de 400.000 euros que costa el projecte de reforma.

Segons l'arquitecte que durà a terme la rehabilitació, Sebastià Gamundí, «la coberta dels dormitoris ja fou restaurada ara fa 30 anys», però l'estructura de ferro que aleshores hi col·locaren «no va funcionar» i ara s'ha optat per tornar a les bigues de fusta.

Catalina Maria Morey, mare abadessa del convent, també confirma que la coberta dels dormitoris «està fatal, amb goteres pertot arreu», i és la part que necessita més una restauració urgent «abans que s'esbuqui del tot», comenta l'abadessa, que lluita per poder dur a terme aquesta reforma des del 2004.

Pel que fa al campanar, la restauració serà a càrrec de l'inquer Miquel Vidal. En aquest cas, se'n mantindrà l'estructura original, posterior a la construcció del convent, per respectar-ne la declaració de Bé d'Interès Cultural. L'abadessa del convent es mostrà satisfeta per aquesta reforma, perquè en una ocasió ja va caure una bolla del campanar, tot i que «per sort no va passar res» i no va causar cap dany personal.

El que no canviarà, gràcies al seu bon estat, seran les campanes ni tampoc el sistema, encara manual, per fer-les sonar. Una tercera part del projecte de restauració del convent de Santa Clara, aprovat pel Consell de Mallorca, fa referència al refectori, que també necessita una repassada, encara que no és el més urgent.

Sebastià Gamundí informà que el cost total del projecte és de devers 469.000 euros, que és la subvenció que rebran per part del Ministeri i que, com digué l'arquitecte, «esperam que basti per a tot».

Les obres està previst que comencin després de Setmana Santa per respectar els actes litúrgics de Pasqua i esperant també l'arribada del bon temps, que permetrà una major comoditat per a les internes a l'hora de canviar d'estances.