«A 'La Celestina' només li queda l'opció d'ajudar els enamorats»

Xisca Bibiloni es posa a la pell del personatge de Fernando de Rojas

TW
0

N.JIMÉNEZ. Palma.
L'actriu Xisca Bibiloni (Palma, 1954) mostra una nova interpretació del personatge de La Celestina a l'adaptació que la companyia Morgana presenta aquests dies a l'Auditòrium de Palma, en la qual l'artista ens ofereix una visió pròpia d'una figura clàssica com l'alcavota de l'obra de Fernando de Rojas. Bibiloni confessa que posar-se a la pell de l'alcavota és fruit «de molt treball i molt estudiar» i «intentar comprendre com era aquell temps». Aclareix que «les martingales de l'alcavota amb uns i altres» eren la seva «manera de sobreviure en aquell temps». L'artista veu la protagonista com «una dona que abans vivia de la vida alegre» i que «amb els anys no li ha quedat altre remei que ajudar els enamorats, és a dir, donar amnistia a l'amor».

L'actriu mallorquina s'ha forjat al teatre amateur de les Illes. «No em dedic exclusivament al teatre, tenc un treball i una vida privada a part». Aquesta falta de temps suposa «una major dificultat», però afirma que se «supera amb les ganes de treballar i participar». Dels seus companys a l'obra només té bones paraules, els descriu «com uns artistes fabulosos i, sobretot, bones persones, que és el més important», i confessa que treballar al costat d'un director com Joan Ramon Balcells ha estat una «experiència molt bonica» ja que s'ha sentit «molt protegida». «Estic encantada de participar en aquest projecte».

L'artista no ha volgut «prendre cap referència sobre el personatge de La Celestina». «Crec que un ha de fer allò que sent a l'hora de treure el paper endavant». Encara així, l'actriu confessa que el treball de Núria Espert és «descomunal encara que una mica dramatitzat». Xisca Bibiloni va començar «als quinze anys» participant en «comèdies mallorquines» amateurs. La seva gran oportunitat va arribar amb Mort de Dama, de Pere Noguera, obra que l'actriu considera «el primer gran muntatge de Balears», en el qual el director mallorquí va reunir més de 30 actors en un «muntatge espectacular». Aquesta no és la seva única experiència amb Noguera, que Bibiloni descriu com «fabulós», ja que l'ha dirigit en Les Alegres Casades de Windsor, adaptació de l'original de William Shakespeare estrenada al Teatre Principal, i a Desbarats, original de Llorenç Villalonga.