Naixement de «Phantom» (1936)

TW
0

El 1936 naixia en eNew York American Journa un personatge de còmic que esdevendria universal, The Phantom o «l'home mascarat, fruit de la imaginació de Lee Falk i que seria traslladat no només a la historieta il·lustrada o a la novel·la pulp, sinó també al serial radiofònic, al cinema i a la televisió. Lee Falk, el creador del mite, era natural de Missouri (1912) i es graduà a la Universitat d'Illinois. Durant quatre anys es va dedicar a escriure i dirigir programes radiofònics a Saint Louis. Interessat en la creació de personatges de còmic, el 1934 marxà a Nova York i allà va vendre el seu «Phantom» al King Features Sindicate, que dibuixat per Ray Moore, aparegué en sèries de tres vinyetes fins el juny de 1936. Ferit greument durant la Segona Guerra Mundial, Ray Moore seguí impossibilitat per a continuar dibuixant i per això, el seu ajudant Wilson McCoy, ja familiaritzat amb el personatge, el va haver de substituir. McCoy resultà esser d'un dibuix més detallista i treballà de valent en aquella comic-strip fins el 1961, any de la seva mort. Però Phantom seguí viu, en mans d'altres guionistes i dibuixants, i potser segueix viu encara.

La pregunta és si Wilson McCoy, el dibuixant detallista, va estar alguna vegada a Palma, i deim això perquè a l'episodi titulat Traficants d'esclaus ens apareix, enmig de la selva de Bengala, el Castell de Bellver. Amb una precisió fotogràfica, aquest còmic, que aleshores ja era publicat en els periòdics de més de cent països, reproduïa fidelment la nostra fortalesa medieval convertida per exigències del guió en una presó, el penal de Boomby, un indret a prova de fuita on la policia de la jungla porta els delinqüents. El castell, sobre una boscosa muntanya, de cara a la mar, apareix en perspectiva una i altra vegada. I sentim la veu del guionista: «El penal de Boomby, la mar per un costat, la selva i els aiguamolls per l'altre, i pertot arreu, gent armada i cans ferotges que vigilen.»

Aquest episodi fou publicat el 1958. «El segle XX ha portat a la frontera de la selva ciutats, factories, hotels, escoles, impostos i altres millores modernes. Però la selva, en si mateixa, ha canviat molt poc en mil anys, i ni tan sols les antigues i prohibides caravanes d'esclaus hi han deixat d'existir. Si en el dia d'avui el comerç de captius és mundialment il·legal, en el desert, una antiga ciutat àrab oblidada, Mucar, continua el vil tràfec...»

No és estranya la semblança. El Castell de Bellver, ja fos durant les guerres napoleòniques, les carlines o la civil del 36-39, ja va servir de presó i aqest ressò no podia haver passat desapercebut fora de les nostres fronteres. O no hi passà per a McCoy.