El patrimoni cultural i natural en dos nous volums del Gall editors

Pere Llofriu recopila els 80 arbres més emblemàtics de Mallorca

TW
0

La Setmana del Llibre en Català presentà ahir a la Misericòrdia dues noves propostes idònies per als amants de la muntanya i de la vida rural de Mallorca. D'una banda, Tomàs Vivot mostrà el seu particular recorregut per algunes de les possessions del món rural mallorquí i, per l'altra, Pere Llofriu s'endinsà en els racons més intrèpids del territori cercant els arbres més llegendaris de l'Illa. Les possessions de Mallorca és un complet catàleg amb 35 exemples d'aquesta fonamental part de la cultura i la història mallorquina. Segons Vivot, «les possessions són una eina indispensable de la nostra història» i vindrien a fer la mateixa funció que «les esglésies o l'arquitectura religiosa fa a les grans ciutats» al·legant que, «una possessió és un punt on conflueixen art, patrimoni, cultura, naturalesa o agricultura».

Aquest primer volum forma part d'una col·lecció que, segons l'editorial, preveu treure fins a «quatre o cinc llibres» entorn aquest patrimoni amb l'objectiu, va dir Vibot, «d'abraçar el màxim de possessions i donar una visió completa de la nostra ruralitat», comprenent totes les zones de l'illa, des de l'interior al litoral. Així mateix, Vibot volgué agrair i fer un homenatge «a tota la gent que estima, que viu i mostra el seu esforç privat i particular» per preservar aquest patrimoni propi del territori mallorquí. La segona proposta del capvespre fou a càrrec de Pere Llofriu amb el llibre Monuments de vida. Els arbres monumentals de Mallorca. L'autor reconegué que aquesta publicació és «un treball de camp de molts d'anys fent voltes per Mallorca» i féu broma dient que agafà els 80 millors arbres que tenia, els entrevistà i «ells em contaren la seva història».

Llofriu també emfatitzà que ens trobàvem davant un «llibre amb pocs precedents», que fuig de la vessant purament descriptiva i mostra «una anàlisi dels arbres com a individus que són, més enllà de la funció merament contemplativa». Dins d'aquest complet elenc hi tenen un paper protagonista les oliveres i els pins, dels quals destacà el pi de Sa Coma, devora Valldemossa, i en Pi d'en Toni, prop de la carretera de Sóller, ambdós amb més de 35 metres d'altura. Tots els arbres estan il·lustrats i tenen una fitxa mostrant-ne la història i ubicació exacta per ser trobats i contemplats.