Els actors i actrius guanyadors dels oscars Forest Whitaker, Jennifer Hudson, Helen Mirren i Alan Arkin.

TW
0

Els Oscar varen retre ahir homenatge als seus monarques amb el lliurament de sengles Oscar com a millor actriu a Helen Mirren, com a millor actor a Forest Whitaker i, sobretot, com a millor director a Martin Scorsese. Varen ser tres victòries anunciades en una vetlada que també va saber donar sorpreses, entre les quals la derrota d'El laberinto del fauno en la categoria de millor pel·lícula estrangera, on arribà com a favorita. La gran guanyadora de la 79a edició dels Oscar va ser Infiltrats, amb un total de quatre estatuetes de les cinc a les quals aspirava. La seva victòria va incloure el major misteri de la gala, el de millor pel·lícula, un guardó en què no hi havia un clar favorit.

A més a més, la cinta centrada en el món de la màfia va obtenir el premi al millor muntatge i al millor guió adaptat juntament amb el que posà dempeus la sala, el premi al millor director. «He fet tantes pel·lícules en aquests anys sense premis que m'hi havia acostumat, però el millor és que les he fetes. I això em va agradar molt», confessà Scorsese, autor d'obres com Taxi Driver, Toro salvatge i Un dels nostres, però que fins ahir no tenia un Oscar propi.

Francis Ford Coppola, Steven Spielberg i George Lucas, amics i companys d'Scorsese, pujaren junts a l'escenari per lliurar la merescuda estatueta al llegendari realitzador. «Quan he vist aquest somriure he sabut que alguna cosa es tramava», digué Scorsese del gest de complicitat d'aquest trio, que va definir com la seva «petita escola de cine privada» per les vivències cinematogràfiques que varen compartir els quatre en la dècada dels 70. Scorsese fou el rei de la nit, però Mirren i Whitaker gaudiren del mateix títol confirmat fins i tot en els noms de les pel·lícules que els donaren el triomf, The Queen, en el primer cas, i El darrer rei d'Escòcia, en el segon.

«No esper que em cridi mai. Ni ho esper ni ho desitj», apuntà la guanyadora de l'Oscar a la millor actriu en referència a la reina Isabel II d'Anglaterra, a qui va encarnar en aquesta cinta centrada en la família reial britànica. Com s'esperava, Mirren acabà amb els somnis d'Oscar de la primera actriu espanyola candidata a aquests premis, Penélope Cruz. Tanmateix, la intèrpret britànica va tenir paraules d'afecte per a totes les seves companyes de categoria assegurant que havia estat un «profund honor» participar en un any no només amb grans actrius sinó «amb grans papers». Whitaker manifestà una vegada més el seu tarannà tranquil, tot el contrari del tempestuós Idi Amin que interpreta a El darrer rei d'Escòcia, i recordà en aquesta victòria els seus avantpassats.

Altres guardons anaren a parar a mans de Jennifer Hudson com a millor actriu secundària per Dreamgirls i per a Alan Arkin en la categoria de millor actor de repartiment per Little Miss Sunshine. Encara que la seva victòria va ser una de les sorpreses de la gala en una categoria en la qual s'esperava el nom d'Eddie Murphy per Dreamgirls, Arkin imposà un moment de sobrietat en la cerimònia recalcant el mantra repetit per tots els candidats: els Oscar no són una competició.

El realitzador alemany Florian Henckel von Donnersmarck vencé en la categoria de millor pel·lícula en llengua estrangera amb La vida dels altres contra tot pronòstic. I en la seva intervenció també va tenir paraules d'afecte cap al seu principal rival derrotat, el mexicà Guillermo del Toro i el seu El laberinto del fauno. Malgrat aquesta derrota, El laberinto fou la segona pel·lícula amb major nombre d'estatuetes, un total de tres, en honor al seu maquillatge, direcció d'art i fotografia.