Fer una carrera musical sense sortir de Mallorca avui dia ja és possible. O potser no. Potser només ho és quan hom es vol professionalitzar en un tipus de música. Més enllà dels termes clàssics, estils com el jazz, el pop-rock, ritmes afrocubans i, en definitiva, tot allò que englobaríem dins el que podríem anomenar música moderna, no tenen estudis oficials de nivell superior.
La Factoria de So, amb un conveni amb amb l'Aula del Liceu de Barcelona, ofereix els dos primers cursos del cicle mitjà, més enllà d'això, però, l'única sortida és partir.
Jaume Ginard és professor de bateria a la Factoria de So. Segons ell, «seria essencial disposar d'estudis superiors en jazz i música moderna tal com passa a altres regions d'Espanya o, ja no cal que en parlem, a la resta d'Europa i dels Estats Units». Creu que ara és un moment idoni per impulsar aquests estudis, ja que «a Mallorca està per venir una bona fornada de músics». Ginard ho palpa cada dia amb la vintena d'alumnes que rep a la Factoria: «Veig que ve una generació, que ara té menys de 20 anys, que fa por, faran molta feina».
Com explica el mestre, cal acabar amb els tòpics de la música moderna «el problema és que sembla que tothom que la pugui fer, la televisió i programes com els d'Operación Triunfo han fet molt de mal. I això no és cert, potser sí que els inicis són més suaus i més ràpids, però un cop dins requereix molta dedicació» i posa l'exemple del Berklee College de Boston, on «la gent va allà a estudiar jazz i música moderna, i això són hores i hores d'estudi. S'ha d'entendre, és una cosa seriosa». A nivell estatal, destaca l'ESMUC a Catalunya i el MUSIKENE al País Basc.
De fet, un dels principals esculls és, segons Ginard, «aquesta diferenciació» entre el clàssic i el modern, «que no hauria d'existir» i valora molt la fusió d'ambdós estils en noves propostes musicals. «La innovació principal seria que aquesta distinció desaparagués» i valora molt propostes recents en què, per exemple, un trio de jazz sona conjuntament amb una banda musical o una formació de rock'n'roll incorpora el violí clàssic dins els seus instruments. «De música, només n'hi ha una, les bases són sempre les mateixes. Sovint la gent s'estranya quan ve aquí a la Factoria i veu que també treballam amb notes i pentagrames».
De moment, però, 150 alumnes tenen la Factoria de So com a referència. Alguns ho fan per gust, d'altres hi cerquen un futur professional. Però el més important és que fan música, i quan aquesta és bona, tant és d'on vingui.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.