Caixafòrum presenta el catàleg raonat amb els dibuixos d'Anglada-Camarasa

La presidenta Maria Antònia Munar participà a l'acte, que se celebrà ahir a Barcelona

A la foto hi són Conrado de Villalonga, Miralles, Munar, Beatriu Anglada, Joan Antoni Samaranch i Fontbona.

TW
0

C.DOMÈNEC. Barcelona.
La presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, i Josep Francesc Conrado de Villalonga, director general de la Fundació La Caixa, varen presentar ahir al Caixafòrum de Barcelona el llibre Anglada-Camarasa. \132 Dibuixos. Catàleg raonat, que publica Editorial Mediterrània. A l'acte, hi assistiren els autors del volum, Francesc Fontbona i Francesc Miralles; la filla de l'artista, Beatriz Anglada, i Juan Antonio Samaranch, president d'honor de La Caixa. El llibre, en el qual ha col·laborat el Consell de Mallorca, reuneix uns 1.800 dibuixos del pintor català Hermen Anglada-Camarasa, mort el 1959 al Port de Pollença. A més incorpora una sèrie d'il·lustracions de les pintures relacionades amb els dibuixos. La presentació coincideix amb l'exposició El món d'Anglada-Camarasa, la més completa que s'ha fet fins ara de l'artista, que s'instal·larà a Palma el pròxim maig.

La presidenta del Consell va explicar que «es tracta d'un llibre d'investigació per donar a conèixer una mica més l'obra d'Anglada-Camarasa i que permetrà difondre millor els vincles entre Catalunya i Mallorca». Francesc Fontbona va assegurar que «els dibuixos expliquen l'evolució d'Anglada-Camarasa», i va apuntar que el llibre «inclou dibuixos que el pintor va realitzar per demostrar la seva tècnica depurada i d'altres de preparació dels seus quadres». Fontbona va mantenir que aquest projecte representa «un catàleg raonat dels dibuixos», i va afegir que «és un llibre bonic però també útil perquè els estudiosos puguin trobar tot el que necessiten del pintor».

El director general, Josep Francesc Conrado de Villalonga, va recordar que «el pintor no és tan conegut pels seus dibuixos, pel que era molt important realitzar una obra d'aquest tipus». La temàtica dels dibuixos és diversa, encara que al llarg de la seva vida, Anglada reitera el dibuix de tres elements: cavalls, mans i ballarines. També trobam dibuixos relacionats amb la naturalesa. De l'etapa a París, predominen els motius de la vida urbana i nombrosos retrats. El reencontre del pintor amb la naturalesa apareix en els anys mallorquins, on va interpretar el paisatge de l'Illa. També va tractar les temàtiques de caràcter folklòric, com danses gitanes i festes populars. Un altre aspecte rellevant és la capacitat d'Anglada per la captació de figures en moviment. El llibre està dividit en etapes cronològiques del pintor. Comença amb l'etapa catalana i tracta els anys a París de l'artista, el primer període mallorquí, el temps a Montserrat i la segona època a l'Illa.