Entrar a la llibreria Quart Creixent de Palma és un gran exercici per a la nostàlgia i la cultura. El seu aspecte resta intacte, alguns adhesius enganxats a la paret recorden èpoques passades de lluita i esperança, i els seus llibres, únicament en català, ofereixen una visió completa del que representa la cultura i la llengua pròpia de les Illes. El camí, però, no ha estat fàcil. Miquela Serra, gerent de la llibreria, ho reconeix: «Jo sempre dic que són 25 anys de subsistir en català», però la llibreria ha aguantat i compta ara amb una fidel clientela i un nom dins el món de les lletres a Mallorca.
«En un principi sé que va ser molt dur. No hi havia tants clients com es pensaven Antoni Artigues i Jaume Corbera, els dos socis fundadors, que tenien la il·lusió de fer una llibreria exclusivament en català», comenta Serra, que regenta la botiga, al carrer Rubí, des de fa 14 anys. A Jaume Corbera i a Antoni Artigues s'hi uní Arnau Amer i, més tard, també feren costat al projecte Miquel Serra i Jeroni Oliver.
Quart Creixent s'ha convertit així en l'única llibreria de les Illes, i gairebé dels Països Catalans, que ofereix una oferta exclusiva en català, ja sigui en els llibres, en la música o en la multitud d'actes que constantment s'hi realitzen. «L'objectiu de Quart Creixent és mantenir-se només en català. En cap moment no ens hem plantejat de vendre llibres en castellà. Qualque vegada potser hi ha hagut algun llibre en foraster, però ha estat una cosa molt concreta que feia referència a Mallorca i de la qual els clients se n'han estranyat moltíssim».
El fet de ser una llibreria especiailtzada en català i de disposar d'una clientela «molt fixa» ha propiciat que la llibreria no decaigués en la seva lluita. «Llibreries sempre se n'han obert i tancat. No és un sector que estigui en crisi, però tampoc és un moment brillant. Les grans superfícies han fet molt de mal però, per sort, a El Corte Inglés encara no tenen molta oferta en català», ironitza la llibretera, que també diu que «el problema continua sent la manca de lectors. Últimament, en català, s'està editant més que mai però falta promoure l'hàbit de la lectura, sobretot entre els més joves». Davant d'altres amenaçes tecnològiques, Serra és més optimista: «Tenc l'esperança que el llibre sempre hi serà. Potser sí que les enciclopèdies se substituiran per internet, però els llibres, com a novel·la, no moriran mai».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.