La vetla per les restes mortals de l'artista, que morí ahir, serà avui en el tanatori de Son Valentí de les 16.00 a les 20.00 hores.
Joan Carles Gomis, director general d'Arts Plàstiques de l'Ajuntament de Palma, explicà que l'exposició retrospectiva que s'inaugurà en el Solleric el novembre de 2006 «fou un acte de justícia, ja que Heine va ser un dels introductors de l'art abstracte a Mallorca». A causa del seu delicat estat de salut, Heine no va poder anar a la inauguració de la mostra. Finalment, el passat 4 de gener en visità el muntatge en companyia de la seva família i posà vora Gomis, Xavier Busquets, comissari de l'exposició, i el seu fill Damià Heine.
El pintor, que havia deixat de mostrar la seva obra al públic en els anys vuitanta del segle passat, visqué a Deià en un cert aïllament voluntari, encara que des dels anys quaranta als setanta exposà en galeries i museus dels Estats Units i d'Europa.
Les seves primeres passes com a pintor varen ser de jove, essent un nin, en l'òrbita de l'impressionisme. I en l'adolescència ja sent com a mestres Picasso, Braque i Matisse.
Als Estats Units, on s'havia instal·lat després de l'ascens de Hitler al poder, s'inicià en l'expressionisme abstracte, llenguatge que, com s'explica en la Gran Enciclopèdia de la pintura i l'escultura a les Balears, seria clau en la seva trajectòria.
Trajectòria
Quan a finals dels cinquanta arriba a Mallorca, instal·lant-se a Deià, cultiva un «informalisme rigorós». Quan el 1961 exposa a la galeria Biosca de Madrid, que llavors dirigia Juana Mordó, l'escriptor Camilio José Cela escrigué un text per al catàleg en el qual reflexionava sobre el patiment de Heine durant la Segona Guerra Mundial i com aquest el dugué a ser «sincer i violent, poètic i elemental, com ho és la terra».
Malgrat que la seva pintura s'adscriu en l'abstracció, en algunes obres es poden trobar referències figuratives, cossos esquemàtics i retallats, elements de la natura.
Busquets, que pintà a Deià molts capvespres al seu costat, comentava ahir que «personalment era molt humil, fugí de l'èxit i de l'aspecte comercial de l'art, però, tot i això, cada any feia un parell d'exposicions internacionals».
Busquets afegí així mateix que Heine fou un «enamorat» de Mallorca.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.