TW
0

L'escriptor Gabriel Janer Manila presentà ahir capvespre el llibre de Pere A. Serra sobre la gestació i la història del Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma,anomenat Memòries d'un Museu- Diàlegs en Es Baluard, prologat per Joan Nadal Cañellas. El volum ha estat editat per Ensiola, representada pel seu propietari, Miquel Campaner. Ensiola ha realitzat una edició de luxe que es presenta en una «caixa escultòrica» de Joan Costa. Inclou litografies dels artistes Ramon Canet, Maria Carbonero i Joan Bennàssar.

Janer Manila indicà en la seva presentació que el diàleg, inventat fa uns 3.000 anys a Grècia, és «la forma més noble i generosa amb la qual els humans ens parlam». Destacà que un centre d'art pot arribar a ser creador «d'una energia ètica que potencia la capacitat de dialogar amb les dones i els homes».

Per Janer Manila, Memòries d'un Museu-Diàlegs en Es Baluard té un «plantejament de conflicte o de pugna», i esdevé un espai de preguntes i respostes, com també una «aportació valuosa plena d'anècdotes sobre l'adquisició d'una peça d'art o l'esdevenir d'una subhasta».

El també president de l'Institut d'Estudis Baleàrics féu llavors un poètic repàs del nom dels diferents artistes dels quals el museu té obra i a través dels quals queden representats tots els moviments, des del modernisme fins a l'art abstracte. Janer assegurà que «Es Baluard té una història que són les petites històries de les peces que hi romanen».

«És probable que mai cap professor d'Història de l'Art no posi aquest llibre com a obligatori en la seva assignatura, però així és millor», opinà l'escriptor, perquè a través de la seva «suggestió» es pot arribar «no sols al coneixement de l'art, sinó a l'experiència de la transgressió».

Recordant unes paraules de l'escriptor portuguès Fernando Pessoa, Janer Manila s'acomiadà de l'auditori d'aquesta manera: «L'art i no la història és el mestre de la vida».