La fredor es fa protagonista de la benedicció

L'artista de Felanitx es mostrà abstret en l'acte d'inauguració de la seva obra a la Catedral de Mallorca

TW
0

Passada la una del migdia, abans que finalitzàs la missa, Miquel Barceló, que no hi assistí, entrà a la Capella del Santíssim per una de les portes laterals, acompanyat pel seu amic Biel Mesquida. Segons després, l'artista es trobà sol a un racó de la capella i va esperar pacientment que la comitiva, encapçalada pels reis, Murgui i Matas, i seguida pels canonges i les autoritats s'asseguessin als llocs assignats. En el bancs instal·lats just defora, s'hi trobava la família de l'artista, és a dir, la seva mare, Francisca Artigues; els seus germans, Margalida i Antoni, i la dona i les filles d'aquest, com també representats dels diveros membres de la Fundació Art a la Seu i de la resta d'entitats que han contribuït d'alguna manera a tirar endavant el projecte, a més de Mercè Gambús, que fou padrina de Miquel Barceló en el seu nomenament com a doctor honoris causa de la UIB.

En un ambient carregat d'encens i amb l'artista en actitud més bé abstreta, el bisbe va procedir a la benedicció, que és el sinònim d'inauguració per l'Església, de la seva obra a la capella del Santíssim. «Que la nostra oració es dirigeixi al Crist ressuscitat, que és la llum del món, la vida, i la vida és la font de la bellesa», recitava Murgui mentre feia l'aspersió d'aigua beneïda damunt la «pell» ceràmica. «Per tots aquells que hi resaran, aquest serà un espai de pau i de llibertat», destacà, abans de demanar que «la pau de Déu entri als nostres cors i que l'amor de l'Esperit Sant ompli les nostres vides per gaudir de la felicitat que ara podem sentir amb la bellesa d'aquest temple». Mentrestant, l'artista conversava entre murmuris amb els reis, que en tot moment mostraren un gran interès de conèixer la seva intervenció. Un cop que finalitzà la benedicció fou el torn dels parlaments d'Avel·lí Blasco, com a secretari de la Fundació Art a la Seu; de Josep Francesc Conrado de Villalonga, president de Fundatur, i de Jaume Matas, com a president del Govern de les Illes Balears.

Posteriorment, l'artista realitzà una breu explicació a ses majestats de la seva obra, que després de set anys de feina és a la fi una realitat. La part més alta de la pell ceràmica, on l'artista ha «dibuixat» el paisatge més marí, i que recrea el passatge bíblic de La multiplicació dels pans i els peixos fou el centre de la mirada de la reina Sofia durant llargues estones, atreta per la increïble verosimilitud que tenen els enfossos, els musclos, els calamars, els pops o les algues que hi naveguen. També la zona central, on es troben el Crist ressuscitat i el sagrari, centrà l'atenció dels pocs privilegiats que pogueren veure l'acte.

Un cop que la cerimònia acabà, les abraçades i enhorabones s'apoderaren de l'espai i l'artista pogué parlar molt més tranquil amb Sofia i Joan Carles i explicar-los els detalls de l'obra. També els patrons de la Fundació pogueren saludar els canonges i cloure una intervenció que començà sent un somni i que avui és ja una realitat.