Un passeig per l'estora vermella per arribar fins al recinte, emmarcada per una fila de focus a cada costat, més de mig centenar de reporters i l'oratge de la mar ballant amb la llum tènue del capvespre sobre la badia de Palma. La inauguració de la nova escultura de Calatrava en el Museu Es Baluard no era la gala dels Goya, però s'hi assemblava pel glamour -això sí, sota severes mesures de seguretat- i la nombrosa presència del més selecte de la societat mallorquina.
Efectivament, una amplíssima representació de la classe política, empresaris, artistes, galeristes d'art, jutges i advocats,... entre d'altres sectors professionals, es reuniren sota l'envelat de convidats a la terrassa d'Es Baluard per ser partíceps de l'esdeveniment. Uns a primera línia -els patrons del Baluard que acompanyaren els reis en tot el seu recorreguti altres des de les pantalles instal·lades a l'envelat, tots pogueren ser testimonis de l'interès que l'obra Bou de Calatrava ha despertat des de la seva privilegiada talaia.
L'horabaixa va anar mudant cap a la fosca mentre Joan Carles i Sofia visitaven l'exposició guiats pel mateix Calatrava. Mentrestant, a l'envelat, els gairebé set-cents assistents compartien impressions, molts acabats d'arribar de Madrid per assistir a Fitur, o dels actes inaugurals de la intervenció de Miquel Barceló a la Seu.
Abrics i vestits lluents
Els abrics van marcar la tendència de moda d'ahir vespre. La reina en fou una excepció, ja que duia un conjunt de falda i americana obscur adornat amb detalls florals de pedreria en tons vermells. La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, sí va triar un abric llarg i negre -el color de la nit juntament amb els vestits llargs i detalls lluents- i va destacar pel seu pentinat amb els cabells recollits amb un passador de brillantons. La titular de Cultura del Consell, Dolça Mulet, va sorprendre amb una imatge molt renovada, amb una americana amb l'esquena de randa i ulleres de disseny. La batlessa de Palma, Catalina Cirer, també va decantar-se pels calçons negres, combinats amb una jaqueta estampada. I la nota de color la va posar, sens cap dubte, la ministra de Foment, Magdalena Àlvarez, qui va destacar sobre la comitiva amb el seu conjunt de blanc impecable combinat amb tot tipus de complements en vermell viu: sabates, bossa, guants i arracades.
Pels homes, el vestit fosc, l'abric de tres quarts i fins i tot el mocador o bufanda van ser el tret comú. En aquesta ocasió, el rei Joan Carles lluïa un corbata a retxes en tons blau cel i lilosos.
A la seva arribada a Es Baluard els reis foren rebuts per Jaume Matas, Maria Antònia Munar, Catalina Cirer, Magdalena Àlvarez i Pere A. Serra. Junts emprengueren el camí cap a l'escultura Bou. El rei conversà animadament amb el president Matas, mentre que la reina preferí parlar amb les dones que integraven la comitiva.
L'expectació per veure arribar els monarques fou important i ningú no amagava comentaris: «La reina està fantàstica», deia una convidada, i l'altra companya li responia: «Jo no me la imaginava tan alta».
I si bé en un principi semblava que els reis s'haurien de veure de lluny o per la pantalla de televisió, una vegada que la comitiva acabà el recorregut per l'interior del museu, sorprengueren els convidats en comparèixer a l'envelat per saludar-los i assaborir, amb ells, el còctel que es va servir. Vins mallorquins dels cellers Macià Batle i caves Codorniu es varen servir per brindar per la bona marxa del Museu i pels nous èxits que vendran en el futur.
Una animada conversa
Durant la seva estada a l'envelat, el rei va parlar molt animadament amb el president del Grup Serra, Pere A. Serra, mentre la reina, acompanyada d'Alberto Aza, cap de la Casa Reial, ho feia amb l'escriptor andritxoBaltasar Porcel.
Quan els reis varen partir, a les vuit en punt, molts convidats varen continuar una estona més a l'envelat o bé admirant -ara ja lliures de protocols- l'escultura Bou de més a prop. La il·luminació especial que es va instal·lar contribuí a dibuixar la silueta d'aquest colós com retallada damunt el cel, i molts comentaven les seves impressions, com l'escultor Jaume Mir, que la va contemplar una bona estona.
A l'igual que els empresaris, especialment els del sector turístic, com Gabriel Escarrer, Sebastià Escarrer, Miquel Fluxà, Andreu Gelabert, Javier Cabotà, Sebastià Rubí i Pere Cañellas, president de la federació hotelera, el món de l'art va voler donar suport a la inauguració de l'obra de Calatrava.
A l'acte s'hi pogueren veure artistes com Joan Bennàssar, Ben Jakober, Yannik Vu, Pep Llambies, Rafa Forteza i Francesca Martí, entre molts d'altres; i galeristes com Joan Oliver Maneu, Pep Pinya, Joan Guaita, Magdalena Aguiló, responsable de la Fundació Miró, i Francisca Niell, directora del Centre de Cultura Sa Nostra. Especialment arribats des de Menorca, hi assistiren els familiars del pintor Torrent, que despús-ahir varen dipositar un quadre del conegut pintor menorquí al fons del museu. Durant la vetlada, feren rotlada amb la presidenta del Consell de Menorca, Joana Barceló, que tampoc no s'ho va voler perdre.
Entre els convidats que més identificats es trobaren amb l'entorn destaquen els germans Lluís i Jaume García Ruiz i Vicente Tarrés, tots tres membres de l'equip d'arquitectes que, ara fa tres anys, feren possible la conversió del baluard de Sant Pere en el que és avui, un museu d'art contemporani de primera categoria.
L'art i la banca
De tots és coneguda la gran aportació que la banca ha fet per al foment de l'art. Així, els directius de Bancaja varen ocupar un destacat lloc a l'acte d'ahir, en haver fet possible amb la seva contribució l'arribada de l'escultura de Calatrava al museu Es Baluard. Els bancs i caixes amb implantació a les Illes també hi foren representats. Fernando Alzamora i Pere Batle, president i director general de Sa Nostra, respectivament; Francisco Verdú, de Banca March i Martí Torrandell, president de la pollencina Caixa Colonya, també hi assistiren i tengueren oportunitat de parlar plegats durant el còctel.
Els empresaris presents representaren pràcticament tots els sectors econòmics de Mallorca. Alguns exemples són Vicenç Grande, promotor immobiliari i president del Mallorca, que arribà acompanyat de la seva esposa, Marilena Ordinas; Vicenç Sastre i Xavier Mayol, del Ferrocarril de Sóller, notables col·laboradors en iniciatives de promoció de l'art; Pep Oliver, president de la CAEB; els vinaters José Luis Roses Ferrer, dels cellers José L. Ferrer i Sebastià Rubí, de Macià Batle, Javier Carvajal, d'ONO, entre moltes d'altres personalitats que no volgueren perdre's la cita amb la cultura de Mallorca.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.